Categories

Entrada publicada a:

divendres, 4 de gener de 2019

La biòpsia líquida en càncer de pròstata metastàsic permet predir la resposta al tractament

Un estudi publicat a la revista European Urology demostra que la detecció del receptor d’andrògens plasma permet predir la resposta al tractament en pacients amb càncer de pròstata metastàsic resistent a la castració. La Dra. Begoña Mellado, consultora sènior del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic e investigadora de l’IDIBAPS, és coautora de l’article.

El càncer de pròstata és el segon tipus de tumor més freqüent a tot el món. Prop d’un 5% dels pacients debuten amb metàstasi, i una part dels que tenen la malaltia localitzada poden presentar metàstasis al llarg del temps.

L’estudi demostra que la detecció del receptor d’andrògens (RA) en DNA circulant en plasma de pacients amb càncer de pròstata resistent a la castració metastàsic permet predir la resposta al tractament. Els pacients amb guany de còpies del RA es beneficiarien menys de les noves teràpies hormonals i més de quimioteràpia; mentre que els pacients sense guany del RA es beneficien més del tractament hormonal. Aquests resultats, si es validen de manera prospectiva, poden representar un avenç significatiu cap a una medicina personalitzada en càncer de pròstata disseminada.

El treball és resultat d’una col·laboració amb el University College London Cancer Institute i l’Institut Científic Romàntic per a la Cura del Tumori (IRST) IRCCS, de Meldola, i altres centres espanyols. S’ha portat a terme per l’equip de la Dra. Mellado, com a part de la seva línia d’investigació de biomarcadors de resistència en càncer de pròstata, dins del Laboratori de Genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l’IDIBAPS, liderat pel Dr. Aleix Prat.

Referència de l’estudi:

Plasma Androgen Receptor and Docetaxel for Metastatic Castration-resistant Prostate Cancer.

Conteduca V, Jayaram A, Romero-Laorden N, Wetterskog D, Salvi S, Gurioli G, Scarpi E, Castro E, Marin-Aguilera M, Lolli C, Schepisi G, Maugeri A, Wingate A, Farolfi A, Casadio V, Medina A, Puente J, Vidal MJM, Morales-Barrera R, Villa-Guzmán JC, Hernando S, Rodriguez-Vida A, González-Del-Alba A, Mellado B, Gonzalez-Billalabeitia E, Olmos D, Attard G, De Giorgi U.

Eur Urol. 2019 Mar;75(3):368-373. doi: 10.1016/j.eururo.2018.09.049. Epub 2018 Oct 26.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.