Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 28 de gener de 2019

Aleix Prat i Manel Juan, candidats als Premis La Vanguardia de Ciència

El Cap de Servei d’Oncologia Mèdica, el Dr. Aleix Prat, i el cap de la secció d’Immunologia Clínica del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic, el Dr. Manel Juan, estan nominats als Premis Vanguardia de la ciència organitzats per La Vanguardia.

Tot i que els fàrmacs d’immunoteràpia han revolucionat el tractament d’alguns càncers en els últims cinc anys, els oncòlegs encara no disposen d’un test fiable per predir quins pacients respondran als fàrmacs i quins no. El Dr. Aleix Prat i el Dr. Manel Joan van raonar que, atès que aquests fàrmacs actuen sobre la proteïna PD1 o el seu complementària PDL1, era imprescindible que aquestes proteïnes estiguessin en el tumor perquè el tractament fos eficaç.

En una primera fase de la investigació, van analitzar dades de més de 10.000 tumors de 34 tipus diferents obtinguts del consorci internacional Atles del Genoma del Càncer. Van observar que l’activació del gen PD1 en cada tipus de tumor es correspon amb el percentatge d’eficàcia de la immunoteràpia: un 40% de melanomes, un 20% de tumors pulmó, un 5% de colorectals.

Posteriorment van analitzar dades de 117 pacients tractats amb l’hospital Clínic. Aquells que tenien el gen PD1 actiu abans d’iniciar el tractament van ser els que van respondre als fàrmacs. Aquests resultats obren la via a millorar el tractament de càncers en els quals fins ara no s’aplica la immunoteràpia perquè es considera que la probabilitat que funcioni és baixa.

Potser fer la teva votació aquí.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.