Categories

Entrada publicada a:

dijous, 13 de desembre de 2018

El Clínic aplica amb èxit una tècnica pionera a Europa d’extracció de tumors del ronyó

L’Hospital Clínic de Barcelona ha aplicat amb èxit una nova tècnica d’extirpació de tumors malignes del ronyó, millorant la tècnica ja utilitzada de la nefrectomia parcial. L’objectiu és evitar la nefrectomia total, que en molts d’aquests casos portaria al pacient a la diàlisi. La presentació d’aquesta tècnica s’ha fet en el marc de l’Urofòrum, organitzat per l’Hospital Clínic, i que agrupa avui  i demà els millors especialistes del tot el món en Urologia. La nova tècnica ha estat aplicada i liderada per el Dr. Antonio Alcaraz, Cap del Servei d’Urologia de l’Hospital Clínic i el Dr. Raul Martos, del mateix servei.

Durant la nefrectomia parcial, només s’extirpa el tumor cancerós o el teixit malalt i s’intenta evitar l’extracció del major teixit renal sa possible. La nova tècnica desenvolupada per l’Hospital Clínic de Barcelona, i pionera a Europa, va més enllà: consisteix en introduir un catèter mitjançant l’artèria femoral per taponar l’arteria del ronyó amb un globus que permet la perfusió amb una solució (sèrum) freda que permetrà que aquest no pateixi danys i així poder treballar-hi més temps; finalment, extreure el tumor d’una manera més eficient.

Aquesta tècnica s’ha aplicat amb èxit en pacients que tenien tumors de fins a 7cm. La tècnica permet desenvolupar la operació de forma laparoscòpica enlloc de cirurgia oberta tradicional, i en conseqüència, que la recuperació del pacient sigui més ràpida. Anteriorment aquesta tècnica, s’havia d’aturar la funció del ronyó mitjançant la introducció d’una pinça per evitar l’entrada de sang al ronyó, per a poder treballar en l’extracció del tumor, la qual cosa provocava que hi havia menys temps per treballar-hi i augmentava el risc de danyar el ronyó de forma irreversible durant tot el procés.

Perfusió: Circulació artificial d’un líquid de composició en un òrgan, apropiada per a mantenir les funcions del dit òrgan.

Més del 90% de les nefrectomies es realitzen mitjançant tècnica laparoscòpica. Aquesta tècnica de mínima invasió permet, mitjançant 3 o 4 mini-incisions de 0,5 a 1,2 cm la introducció de tubs plàstics, a través dels quals es realitza la dissecció de l’òrgan i extracció posterior, mitjançant una petita incisió a la zona del pubis. Les avantatges d’aquesta tècnica són: el pacient sagna molt menys, menor dolor postoperatori, alta precoç (3-4 dies), menors cicatrius quirúrgiques i reincorporació laboral més recent. La intervenció es realitza sempre sota anestèsia general. En casos amb grans tumors o amb sospita d’afectació extra-renal pot ser necessària la cirurgia oberta convencional.

L’Hospital Clínic de Barcelona practica unes 100 operacions de càncer de ronyó cada any, i des de 2005 se n’han realitzat més de 1.300.  D’aquestes operacions hi ha demostrada una esperança de vida després de 5 anys del 95%.

L’Uroforum, organitzat per l’Hospital Clínic de Barcelona, celebra la seva 4a. edició avui i demà al Paraninf de la Facultat de Medicina i Ciències Mèdiques de la Universitat de Barcelona. La trobada reuneix prop de 300 professionals i comptarà amb 10 dels millors especialistes del món en urologia. L’edició d’enguany comptarà amb 5 sessions d’operacions en directe en les quals hi ha 2 operacions simultànies que mostren diferents enfocaments per un mateix abordatge. Mentre es realitzen les operacions els participants de l’Uroforum les poden seguir a través de pantalles i ulleres 3D al Paraninf de la Facultat i poden interactuar amb els cirurgians que estan practicant l’operació. En acabar cada cirurgia hi ha un debat amb dos experts i el públic per presentar diversos punts de vista sobre la cirurgia realitzada.

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.