Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 18 de desembre de 2018

El Clínic aplica amb èxit una nova tècnica per a l’extirpació de tumors mitjançant material radioactiu

L’Hospital Clínic de Barcelona s’ha convertit en el primer centre de Catalunya que ha aplicat amb èxit una tècnica no emprada fins ara per a la localització i l’extirpació de tumors no palpables mitjançant material radioactiu.

La tècnica s’ha pogut aplicar mitjançant un treball interdisciplinar de diferents professionals de l’Hospital i ha estat presentada en roda de premsa pel Dr. Antoni Castells, director mèdic de l’Hospital, el Dr. Sergi Vidal-Sicart, especialista en Medicina Nuclear, la Dra. Immaculada Alonso, ginecòloga cirurgiana de l’Hospital, el Dr. Sergi Ganau, radiòleg  i la Dra. Blanca Gonzàlez, especialista d’Anatomia Patològica.

La tècnica s’ha pogut aplicar amb èxit aquesta tardor en una dotzena de casos de càncer de paratiroides i càncer de mama. La cirurgia radioguiada amb una llavor radioactiva és una tècnica quirúrgica innovadora que utilitza una càpsula de titani que conté iode 125 (I125) per ajudar en l’extirpació de lesions no palpables. La llavor, que fa 4 mil·límetres de longitud i 0,5 mil·límetres de diàmetre, s’introdueix el dia abans o, fins i tot, alguns dies previs a la intervenció a la zona de la lesió a través d’una agulla i la pacient pot continuar fent vida absolutament normal fins que entra a quiròfan.

Ja durant la intervenció, el cirurgià/na, ajudat pel professional de Medicina Nuclear, detecta l’activitat radioactiva del iode mitjançant l’ús d’una sonda de detecció de raigs gamma manual, que li permet procedir a l’extirpació de la lesió de forma molt precisa. Aquesta precisió, en la localització del tumor (zona afectada) provocarà que s’extregui aquesta part i es minimitzi l´extirpació de teixit sa al voltant de la lesió. Una vegada ressecada la lesió, es comprova la inclusió de la llavor radioactiva mitjançant la detecció de l’activitat de la mateixa i la seva visualització gràcies a tècniques de raigs X. Posteriorment, la llavor es retira quan s’estudia la peça a Anatomia Patològica i s’emmagatzema al Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital seguint els protocols establerts.

La llavor de iode té la mínima quantitat de radioactivitat imprescindible per dur a terme la tècnica amb èxit, el grau d’irradiació de la llavor és mínim i no té cap tipus de conseqüència pel pacient ni pels professionals que les manipulen. El marcatge de les lesions no palpables amb llavor de I125 millora, en casos seleccionats, les tècniques aplicades fins ara; com el marcatge amb arpó o la tècnica de ROLL (Radioguided Occult Lesion Localization), que provocaven intervencions més complexes.

L’ús d’aquesta tècnica permet disminuir de manera significativa el teixit sa circumdant que s’extirpa juntament amb la lesió, un aspecte important en algunes localitzacions com ara la glàndula mamària.

El marcatge d’una lesió no palpable de mama amb una llavor de iode 125 i la seva posterior extirpació mitjançant cirurgia radioguiada poden reduir el temps d’exèresis quirúrgica de l’esmentada lesió en comparació amb les tècniques tradicionals de marcatge amb arpó. A més, es pot aplicar també per la localització i exèresi de ganglis limfàtics axil.lars que contenen metàstasis per intentar evitar un buidament complert de l´aixella i evitar totes les complicacions i seqüeles associades. La tècnica presentada avui pot tenir un gran recorregut dins de l’Hospital Clínic de Barcelona ja que el 55% dels tumors que es detecten al centre són no palpables.

 

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Etiquetes

  , ,

  Els comentaris estan tancats.