Categories

Entrada publicada a:

divendres, 23 de novembre de 2018

El Clínic estrena la Infoteca de materials d’informació i educació terapèutica per a pacients, familiars o cuidadors

Els Projectes Transversals 1 i 2 del Pla Estratègic 2016-2020, dedicats a la participació del pacient i a la informació i educació terapèutica del pacient, familiar o cuidador, respectivament, van fent camí i progressant dins NUCLI. Així, els passats 21 de setembre a la seu Villarroel i el 8 d’octubre a la seu Maternitat, es va presentar la nova Infoteca Clínic, un servei de registre, edició i repositori de materials d’informació i educació terapèutica (IET) per a pacients, familiars o cuidadors, que s’ha posat en marxa recentment amb l’impuls del Grup de Treball d’Informació i Educació Terapèutica de l’hospital (GTIET).

Les sessions, presidides per Antoni Castells, director mèdic, i Gemma Martínez, directora infermera, i moderades per Joan Escarrabill, van consistir en dues intervencions: en la primera, Margarida Jansà va exposar els antecedents de la Infoteca, quins són els seus objectius i què pot aportar aquest servei als professionals Clínic. En la segona intervenció, Mª Lluïsa Vivó va explicar als assistents els diferents serveis que presta la Infoteca en quant a registre, repositori i serveis d’edició de materials.

La Infoteca té espai propi a la intranet, accessible directament des del bàner ubicat a la pàgina principal. Els materials del repositori estan indexats, de forma que és possible establir filtres de cerca, consultar les dades d’un material i/o baixar-se el document. Prèvia identificació d’usuari, els professionals que ho desitgen poden, a més, omplir el formulari disponible per sol·licitar el registre i la publicació d’un nou material al repositori. Els materials IET publicats a la Infoteca són també accessibles des de l’IPA Pacient i des del Portal Professional.

La informació i l’educació terapèutica al Clínic i el GTIET

El GTIET es va crear el 2014 i un dels seus objectius inicials va ser conèixer la situació a l’hospital quant a la producció de materials d’informació i educació terapèutica per a pacients o cuidadors, recabar l’opinió dels professionals en aquest àmbit i trobar aspectes de millora, tant en els programes d’educació terapèutica desenvolupats al Clínic com en els materials existents.

La recollida de material i l’anàlisi posterior portades a terme pel Grup va establir l’existència de 258 materials informatius, 70 activitats educatives adreçades a pacients i 37 programes estructurats d’educació terapèutica. Per altra banda, les propostes de millora recollides a l’enquesta entre els professionals assistencials en relació als materials va donar com a resultat una llista que gira al voltant dels següents eixos principals:

•    L’accessibilitat dels materials: mitjançant la seva disponibilitat a internet, la intranet i les aplicacions informàtiques assistencials.

•    La qualitat en l’elaboració i edició dels materials: mitjançant la unificació i el compliment dels criteris i recomanacions existents per a aquest tipus de materials, l’evitament de duplicitats de continguts, el seguiment de criteris de marca Clínic, el respecte per la multiculturalitat i l’elaboració en diversos idiomes, entre d’altres.

•    La transversalitat dels materials: mitjançant l’adequació dels continguts a l’assistència hospitalària i a l’atenció primària.

Aquests eixos, juntament amb la promoció de l’escolta atenta de l’opinió dels pacients i de la seva participació activa, marquen les activitats que desenvolupa el GTIET en els àmbits de la formació de professionals en educació terapèutica, de la difusió de l’educació terapèutica i de programes estructurats d’IET entre els professionals assistencials i la qualitat en l’elaboració de materials d’IET dirigits a pacients i els seus cuidadors.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.