Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 20 de novembre de 2018

El Clínic celebra la Setmana de la Malaltia Inflamatòria Intestinal i dona claus per millorar la qualitat de vida dels pacients

Del 19 al 21 de novembre, l’Hospital Clínic de Barcelona acull la Setmana de la Malaltia Inflamatòria Intestinal. Es tracta d’unes jornades en les que es revisen temes d’interès pràctic per als pacients i els darrers avenços en recerca en l’àmbit de la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Les jornades les organitza la Unitat de Malaltia Inflamatòria Inestinal, encapçalada pel Dr. Julià Panés, i l’Associació de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU).

La Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) engloba dues entitats, la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. Ambdues són malalties inflamatòries del tub digestiu -còlon i/o intestí prim – que es presenten en forma de brots i que provoquen lesions cròniques en el tracte intestinal del pacient. Acostumen a afectar persones joves, d’entre 16 i 30 anys, tot i que també es diagnostica en persones d’edat més avançada i en l’edat pediàtrica. A Catalunya hi ha 9.700 pacients amb malaltia de Crohn i 10.200 amb colitis ulcerosa. A més dels efectes gastrointestinals, la MII provoca deteriorament de la qualitat de vida dels pacients, pel seu gran impacte físic i psicològic.

El Clínic compta amb una unitat especialitzada des de fa més de 20 anys

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) de l’Hospital Clínic atén a més de 2.500 pacients, sent la de major volum a Espanya. La unitat és centre de referència a nivell nacional i internacional i té àmplia experiència en el maneig de pacients complexes, tant pel que fa a valoracions diagnòstiques, com al tractament de pacients amb malaltia complexa o refractària.

La Unitat de MII del Clínic és la que compta amb una major experiència a nivell mundial en teràpies cel·lulars per a la malaltia, com és el cas del trasplantament autòleg de cèl·lules mare hematopoètiques per al tractament de la malaltia de Crohn refractària.

També ha estat una unitat pionera en la utilització de cèl·lules mare mesenquimals per al tractament de fístules en la malaltia de Crohn. “Aquest tractament fa que en el 50% dels pacients s’aconsegueixi el tancament complet de les lesions, fins i tot en casos de fracàs previ de totes les alternatives terapèutiques disponibles”, explica Julià Panés. “Al llarg de 2019 estaran disponibles nous tractaments per a la malaltia inflamatòria intestinal, entre ells aquesta teràpia cel·lular. L’aprovació d’aquest tractament es basa en l’estudi coordinat per la Unitat i publicat a la revista The Lancet fa dos anys”, afegeix.

Informar els pacients dels darrers avenços en la malaltia

La Unitat de MII del Clínic organitza des de fa 15 anys jornades per explicar els darrers avenços en tractaments o tècniques diagnòstiques. L’objectiu és mantenir informats els pacients de la Unitat de les novetats en l’abordatge de la malaltia i oferir pautes per a conviure-hi millor, i informar-los dels resultats dels estudis en els que molts d’ells han participat.

En aquesta ocasió es tracta de tres jornades consecutives amb xerrades agrupades segons la temàtica impartides per professionals de la Unitat i que comptaran amb el testimoni de pacients que explicaran la seva experiència amb la malaltia.

La primera jornada, celebrada ahir dilluns, es va centrar en els nous tractaments disponibles, tant fàrmacs com les teràpies cel·lulars. La segona, tractarà els hàbits de vida saludables i com és d’important la dieta en el control de la malaltia. En la tercera jornada, es parlarà de la malaltia inflamatòria intestinal en la infància i l’embaràs i del risc de transmissió de la malaltia als fills.

De forma paral·lela, en el marc de la setmana i per donar visibilitat a la malaltia, s’ha inaugurat a l’Hospital Clínic l’exposició “De vàter en vàter”, de Martí Fradera Bohera, fotògraf i pacient de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del l’hospital. Es tracta d’una sèrie d’autoretrats per mostrar un dels problemes que més angoixa a les persones amb la malaltia: la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d’anar al lavabo. El fotògraf ensenya la seva rutina sense eufemismes i convida a observar, des del seu punt de vista, el que vol dir conviure dia a dia amb la malaltia de Crohn.

Programa complet de la jornada en aquest enllaç.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.