Categories

Entrada publicada a:

dijous, 25 de octubre de 2018

L’IDIBAPS participa en la nova guia de la ESMO per al maneig del carcinoma hepatocel·lular

Josep M. Llovet, Professor ICREA de l’IDIBAPS on dirigeix el grup d’Investigació translacional en oncologia hepàtica i director del Liver Cancer Program a la Icahn School of Medicine at Mount Sinai de Nova York, ha participat en la nova guia de pràctica clínica de la European Society for Medical Oncology (ESMO) per al maneig del carcinoma hepatocel·lular, publicada a Annals of Oncology. Es tracta d’un document que marca el full de ruta en el diagnòstic, tractament i seguiment d’aquest tipus de càncer, el més freqüent entre els tumors hepàtics. La guia ha estat presentada en el darrer congrés de l’ESMO celebrat el passat cap de setmana a Munich.

El carcinoma hepatocel·lular (HCC) representa el 90% dels tumors primaris de fetge, és la tercera causa de mort per càncer al món i té una incidència de 800.000 nous casos l’any. En els darrers 10 anys, el tractament del carcinoma hepatocel·lular ha evolucionat de forma considerable. Ara, els pacients amb aquest tipus de tumor es poden beneficiar de diferents opcions de tractament que augmenten la seva supervivència, independentment de l’estadi de la malaltia en el moment del diagnòstic.

La guia clínica, elaborada pels principals experts europeus en la matèria, ofereix recomanacions per abordar diferents aspectes del carcinoma hepatocel·lular. La Guia incorpora consells sobre el maneig locorregional del tumor i el tractament sistèmic amb els nous fàrmacs moleculars que han demostrat la seva eficàcia 10 anys després de l’aprovació del sorafenib: lenvatinib, regorafenib, cabozantinib, ramucirumab – com a resultat d’assaigs fase III- i en un grau menor de recomanació els anticossos anti-PD-1 (nivolumab i pembrolizumab)- com a resultat d’assaigs fase II-. Per tant, la guia fa una classificació del grau de recomanació d’aquests tractaments en funció del seu nivell d’evidència.

Pel que fa a la recerca actual i futura, tot i que no es recomana realitzar un perfil molecular dels tumors com a estàndard en la pràctica clínica diària ja que no té implicacions en la presa de decisions, sí que es recomana la obtenció de teixits en tots els estudis de recerca per poder explorar biomarcadors de resposta. “És important poder relacionar els subtipus moleculars del tumor amb la resposta als tractaments i l’evolució dels pacients per integrar la biologia del tumor amb la medicina de precisió”, assenyala Josep M. Llovet.

Referència de la guia:

Hepatocellular carcinoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up
A Vogel A Cervantes I Chau B Daniele J Llovet T Meyer J -C Nault U Neumann J Ricke B Sangro P Schirmacher C Verslype C J Zech D Arnold E Martinelli ESMO Guidelines Committee
Annals of Oncology, Volume 29, Issue Supplement_4, 1 October 2018, Pages iv238–iv255, https://doi.org/10.1093/annonc/mdy308

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.