Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 3 de octubre de 2018

L’Hospital Clínic i la Fundació Daniel Bravo posen en marxa un nou Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada que permetrà triplicar el nombre de proves en un any

Fruit de la col·laboració amb la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu s’ha instal·lat una nova ressonància magnètica d’última generació a  l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquest equipament és la pedra angular del Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada que neix amb el doble objectiu de fer més exploracions en cardiologia amb aquesta tècnica  i,  al mateix temps, desenvolupar noves aplicacions en imatge diagnòstica. 

Amb aquesta nova infraestructura, l’Hospital Clínic triplicarà el nombre de ressonàncies cardiovasculars fetes durant l’any, ja que es preveu que passi de les 700 actuals a  2.500 i reduirà el temps de llista d’espera a la tercera part.

Amb la nova ressonància magnètica de 3 Tesles (unitat de mesura del camp magnètic generat) s’obtenen imatges de gran resolució i definició gràcies als components i al software d’ última generació que permeten diagnosticar alteracions cardíaques i vasculars amb molta més precisió en un temps d’exploració menor. El nou equipament incorpora, addicionalment,  prestacions que generen major confortabilitat pel pacient com es un Gantry de 70cm (forat per on entra el pacient a la ressonància) més ampli i un sistema audiovisual d’ulleres 3D compatibles amb la ressonància magnètica que permet al pacient visualitzar i escoltar una pel·lícula de vídeo mentre se li realitza la prova. D’aquesta manera, reduint el temps d’exploració i millorant el seu confort es pot disminuir la claustrofòbia i l’estrès que es pot presentar.

En paral·lel a les millores assistencials, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, ha catalitzat un acord de col·laboració a signar entre l’empresa adjudicatària (GE Healthcare) i l’Hospital Clínic de Barcelona per tal que,  durant els propers 4 anys, es duguin a terme projectes conjunts de recerca, desenvolupament i innovació. L’ Hospital Clínic de Barcelona es converteix així, en el primer centre de referència col·laboratiu per aquest tipus d’aplicacions al Sud l’Europa. Fruit d’aquesta col·laboració, en les properes setmanes, s’incorporarà un enginyer biomèdic de l’empresa GE HealthCare a l’Hospital Clínic. El treball conjunt amb el personal de l’Hospital Clínic maximitzarà el rendiment del nou equipament i farà progressar el coneixement en el  diagnòstic i tractament de les malalties cardiovasculars.

Amb el suport de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu es podran desenvolupar projectes de recerca que permetin conèixer l’origen de les arítmies cardíaques i millorar-ne el tractament gràcies a unes imatges més precises. Es podran iniciar i continuar  projectes de recerca per a caracteritzar millor  les afeccions del múscul cardíac (miocardiopaties) i poder determinar la millor opció per a cada pacient. També es pretén establir i desenvolupar noves eines computacionals per quantificar els fluxos de sang dins del cor i així poder decidir  quan i com fer una intervenció sobre el cor.

El Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada potenciarà la col·laboració existent entre professionals de l’Institut Clínic Cardiovascular i el Centre de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Clínic. La posada en marxa de la nova ressonància magnètica cardiovascular consolidarà l’equip multidisciplinari de professionals de l’Hospital Clinic, format per radiòlegs, cardiòlegs, infermeres, tècnics i enginyers dedicats a la Imatge Cardíaca.

Segons la Dra. Marta Sitges, directora de l’Institut Cardiovascular de l’Hospital Clínic, “la posada en marxa del nou Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada ens permetrà ser molt més eficients i efectius i el pacient viurà d’una manera més confortable la prova”. Per la seva banda, el director del Centre de Diagnòstic de la imatge, el Dr. Lluís Donoso considera que “una major coordinació entre professionals de diferents disciplines de l’Hospital afavorirà a un millor i mes ràpid diagnòstic a partir d’ara”.

Sobre la ressonància magnètica:

La ressonància magnètica és una tècnica que fa servir un potent imant i ones de radiofreqüència per poder visualitzar amb detall les estructures internes del cos. La prova es realitza en una taula mòbil, on s’estira el pacient, que s’introdueix dins l’equip.

La ressonància magnètica s’utilitza per aconseguir imatges anatòmiques o funcionals del cos humà per realitzar un diagnòstic o valorar l’estat de salut d’un pacient. S’empra en una gran varietat d’afeccions, des de ruptures de lligaments fins a tumors. També són molt útils per explorar el cervell i la medul·la. Concretament, per l’estudi del cor, permet entre d’altres coses, caracteritzar bé el teixit del cor evitant en molts casos les biòpsies que poden requerir una intervenció a cor obert.

Durant la prova, el pacient es col·loca en una taula mòbil que s’introdueix a l’interior de l’equip. És important que el pacient no es mogui perquè l’aparell pugui captar bé les imatges. Els professionals que atenen a la persona li parlaran i la controlaran fins que pugui sortir. De vegades, per poder veure millor algunes parts del cos pot ser que es necessiti administrar un contrast per via intravenosa. Cal esmentar que la prova pot durar entre vint i quaranta minuts.

Més informació sobre la prova de  la ressonància magnètica: https://portal.hospitalclinic.org/ca/proves-i-procediments/ressonancia-magnetica

 

Sobre la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu:

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu dona suport a iniciatives singulars que tenen un impacte positiu en els pacients, les seves famílies i la societat en general.

La Fundació ha treballat conjuntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona per a crear el nou Centre d’ Imatge Cardiovascular Avançada que vol ser un centre de referència en el  diagnòstic i la recerca en les patologies cardiovasculars. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu mostra el suport i l’atenció que dedica a cardiologia tant en l’àmbit assistencial com de recerca.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.