dimecres, 17 de octubre de 2018

El programa d’atenció compartida en càncer de mama entre l’Atenció Primària de l’ICS i l’Hospital Clínic inclou ja cent pacients

Més de 100 pacients participen en un innovador programa que realitza el seguiment compartit del càncer de mama entre l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS i l’Hospital Clínic, una vegada ha finalitzat el primer tractament oncològic. Hi ha altres iniciatives de col·laboració entre els dos nivells assistencials, però sempre són després de l’alta del seguiment hospitalari, al cap de 5 o 10 anys, i en cap cas en una etapa tan precoç com és la fase de control de la malaltia.

Aquest projecte, en marxa des de fa més d’un any i que està en plena expansió, es desenvolupa a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra (AISBE), amb la participació, fins ara de quatre centres d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS ―La Marina, Montnegre, Numància, i Doctor Carles Ribas―, de tres del Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE) ―Borrell, Casanova i Les Corts― i de l’Hospital Clínic. A més, està prevista la inclusió de dos nous centres, properament, com són els CAP Sants i Bordeta-Magòria.

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en dones amb una taxa de supervivència de més del 86 % al cap de cinc anys del diagnòstic. L’objectiu de la iniciativa és millorar la qualitat de vida d’aquestes dones. Per aconseguir-ho, el programa els ofereix una atenció integral que engloba el control del càncer, la reducció en les teràpies a mitjà i llarg termini dels possibles efectes secundaris (fatiga, dolor a les articulacions, risc cardiovascular, problemes ossis o cognitius, entre d’altres), l’actuació global en les malalties de les pacients i l’aplicació de mesures de prevenció i promoció de la salut.

Fins ara, el tractament d’aquestes pacients es feia sempre a l’Hospital, on rebien l’alta entre cinc i quinze anys després del diagnòstic, i el control posterior estava habitualment en mans dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) ―que encara col·laboren en aquesta tasca i desenvolupen un rol de suport i consultoria―, mentre que els professionals de medicina i infermeria de família no interferien en la malaltia i atenien la resta de patologies, sense tractar amb visió de conjunt les necessitats sanitàries, funcionals, psicològiques i socials que genera.

Col·laboració dels diversos nivells en el procés assistencial

El procés s’inicia amb la detecció de participants en el Programa d’atenció compartida en càncer de mama, que pertanyin a l’AISBE, que hagin rebut el tractament oncològic a l’Hospital Clínic i que es considerin lliures de la malaltia, però que estiguin en fase de control. Després es contacta amb la pacient des de l’atenció primària i s’estableix un calendari de visites alternatiu entre el CAP i l’Hospital, en funció del risc de reaparició del tumor maligne i dels anys de control indicats. Els dos nivells comparteixen un protocol de seguiment i una plataforma per registrar visites i actuacions.

D’aquesta manera, les pacients poden beneficiar-se del control especialitzat de l’Hospital en el càncer de mama, i de l’expertesa de l’atenció primària en l’abordatge global de totes les seves malalties, a més de la prevenció i de la promoció de la salut”, explica Montserrat Muñoz, oncòloga especialista en càncer de mama de l’Hospital Clínic.

Els equips d’atenció primària que participen en el programa han rebut formació específica en càncer de mamà, que s’actualitza periòdicament, i tenen assignat un metge i una infermera referents per fer un seguiment acurat de les pacients i donar suport a la resta de professionals del centre.

Una de les pacients d’aquest programa, Lluïsa Prusi, té clars els beneficis de la iniciativa perquè, fins ara, les persones que rebien l’alta hospitalària “estàvem molt perdudes. Anàvem al CAP a fer consultes i el metge de família no et sabia ajudar i, si t’enviaven a l’especialista, havies d’esperar mesos”, recorda.

Aquesta usuària del CAP Numància, intervinguda de càncer de mama fa vuit anys, explica que, amb aquest programa, a les consultes d’atenció primària “plantegem dubtes com efectes secundaris, dolors, inflamacions o sagnats. Potser no són temes vitals, però em preocupen”, i considera que la implantació del projecte “ha sigut un avenç, perquè el metge de família està coordinat amb l’Hospital i et dona respostes, és més accessible que un especialista, et coneix millor i, a banda, no col·lapsem les visites hospitalàries”, afegeix.

Plantejar l’atenció compartida de les dones amb càncer de mama lliures de malaltia permet oferir una atenció integral real, aportant el coneixement dels especialistes hospitalaris i d’atenció primària, amb tots els avantatges que això suposa. Fins ara, l’acceptació per part de tots els implicats, professionals i pacients, és molt bona”, conclou Montserrat Muñoz.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.