Categories

Entrada publicada a:

divendres, 5 de octubre de 2018

El Clínic, l’únic hospital de l’Estat amb un laboratori per identificar les toxines del bolets hepatotòxics

L’Hospital Clínic de Barcelona és l’únic centre de l’Estat que fa anàlisi de bolets tòxics i aplica un protocol específic per casos d’intoxicacions de bolets. L’Hospital Clínic de Barcelona acaba d’actualitzar el protocol de toxicologia del centre el qual dedica un capítol especial a la intoxicació per bolets tòxics. A Catalunya hi ha unes 50 espècies verinoses de bolets i 7 de les quals són mortals.

Entre tantes espècies, molts d’elles semblants entre sí, un error d’identificació pot tenir conseqüències fatals i per tant s’ha d’anar amb molta cura a l’hora d’examinar un bolet. Només una correcta catalogació botànica de l’espècie recollida pot evitar la intoxicació en la ingesta de bolets, i és molt important tenir en compte que cap de les creences populars, com la “prova de l’all” o el “test de la cullera de plata”, permet diferenciar l’espècie tòxica de la comestible.

Des de principis d’any i fins l’1 d’octubre, l’Hospital Clínic de Barcelona ha atès 26 casos per intoxicació de bolets i 3 pacients han donat positiu. Des de 2001 l’Hospital Clínic ha analitzat 456 proves d’orina, i 161 han sortit positius.  Tots les intoxicacions que ha analitzat l’Hospital Clínic procedeixen del consum personal i mai de plats cuinats en restaurants o bolets comprats en mercats municipals o privats.

Evolució anàlisi d’orina amb sospita d’intoxicació analitzades a l’Hospital Clínic:

L’Hospital Clínic de Barcelona és l’únic hospital de l’Estat que fa anàlisis de bolets tòxics ja que el centre rep proves realitzades a diferents pacients de centres estatals, i una vegada es certifica que la prova és positiva, la persona intoxicada acaba freqüentment ingressant a l’Hospital Clínic de Barcelona. Els últims anys, l’Hospital Clínic ha analitzat casos de: Saragossa, Terol, Sevilla, Valladolid, Madrid, Pamplona, Donosti, Alacant, Tenerife i Santiago de Compostela… El laboratori de Toxicologia de l’Hospital Clínic pot fer anàlisi de casos 24 hores al dia, 365 dies l’any.

El Dr. Santiago Nogué, cap de la Unitat de Toxicologia Clínica del Servei d’Urgències de l’Hospital Clínic remarca que la precocitat en l’inici d’un tractament és molt important i pot resultar vital per a la supervivència de l’intoxicat. Qualsevol retard pot condicionar que la ingesta d’algunes espècies, com l’Amanita phalloides, la Lepiota brunneoincarnata o la Galerina marginata, portin a la insuficiència hepàtica, renal o d’altres òrgans, les quals requereixen l’ingrés del malalt  a la Unitat de Cures Intensives, l’ús d’antídots i, excepcionalment amb un trasplantament de fetge.

Forts dolors d’estómac, vòmits continuats, diarrees abundants… són alguns dels símptomes d’intoxicació de bolets tòxics. Els símptomes varien segons l’espècie. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt greu.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Etiquetes

  ,

  Els comentaris estan tancats.