Categories

Entrada publicada a:

dijous, 18 de octubre de 2018

Arrenca STOP, un projecte que busca interrompre la transmissió de paràsits intestinals

El projecte, finançat per la EDCTP, avaluarà l’eficàcia d’afegir la ivermectina al tractament actual per les helmintiasis transmeses pel sòl.

La primera reunió del projecte STOP, finançat per la EDCTP i coordinat per ISGlobal – centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”-, va tenir lloc el 10 i 11 d’octubre a Barcelona. El consorci del projecte, que consisteix de vuit institucions europees i africanes incloent un laboratori farmacèutic, avaluarà si una combinació d’ivermectina i albendazol a dosi fixa és segura i eficaç per tractar diferents helmints intestinals, i ajudar eventualment a interrompre la seva transmissió.

Els helmints transmesos pel sòl (Ascaris, Trichuris, Uncinaria i Strongyloides) afecten particularment a poblacions infantils que viuen en zones tropicals amb condicions deficients d’higiene i sanitat. Els nens infectats sofreixen de malnutrició i un menor desenvolupament físic i cognitiu. L’estratègia recomanada per l’OMS per controlar les *helmintiasis és l’administració massiva (a preescolars i escolars) del antihelmíntic albendazol. El fàrmac és segur, però la seva eficàcia contra Trichuris ha disminuït per sota del 30%, i és pràcticament nul·la per Strongyloides. A més, existeix el risc que apareguin resistències contra el fàrmac.

“Aquest projecte respon a dos problemes de l’estratègia actual: l’eficàcia subòptima del albendazol i la possible aparició de resistències al mateix,” explica el coordinador del projecte Jose Muñoz, investigador d’ISGlobal i cap del servei de medicina tropical de l’Hospital Clinic. El projecte proposa afegir la ivermectina al tractament, per augmentar l’eficàcia contra els diferents helmints i reduir la possibilitat d’aparició de resistències ja que es tracta de dos fàrmacs diferents. “Una de les fortaleses d’aquest projecte és que incorpora a veterinaris, que porten anys treballant sobre resistències a antihelmíntics usats en animals”, afegeix Muñoz.

El pilar central del projecte de quatre anys serà un assaig clínic en tres països africans amb prevalença moderada a alta d’aquestes helmintiasis: Kenya, Moçambic i Etiòpia. L’assaig inclourà a més de 2000 escolars i compararà l’eficàcia del albendazol sol, versus una coformulació d’albendazol i ivermectina a dosi fixa. L’equip investigador usarà tècniques d’amplificació molecular, més sensibles que la microscòpia, per detectar la presència en femta d’ous dels diferents cucs, abans i després del tractament. Aquestes tècniques també s’usaran per monitorar la presència de gens relacionats amb resistència al fàrmac. El projecte també preveu l’enfortiment de capacitats i col·laboracions als països en què es va a realitzar l’assaig clínic.

“Si els resultats són positius, esperem obtenir l’autorització de mercat per a la nova formulació i incidir sobre autoritats i organismes de salut per canviar l’estratègia de control d’aquestes *helmintiasis”, explica el gestor del projecte, Marc Fernández. Aquesta nova estratègia podria tenir un impacte enorme sobre la reducció en la càrrega i transmissió d’aquesta malaltia a nivell global i contribuir així a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, conclou Muñoz.

Els membres del consorci coordinat per ISGlobal són: el centre mèdic universitari de Leiden, Països Baixos (LUMC), la Universitat Bahir Donar, Etiòpia, l’escola de medicina tropical i higiene de Londres (LSHTM), els laboratoris Liconsa, Espanya, l’institut de recerca mèdica de Kenya (KEMRI), la Universitat de León, Espanya, i el Centre de Recerca en Salut de Manhiça, Moçambic (CISM).

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.