Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 10 de setembre de 2018

El 9 de setembre es commemora el Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF)

El 9 de setembre és el Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). Es commemora per informar i conscienciar sobre aquest tipus de trastorns, encara força desconeguts. En el marc d’aquest dia, Afers Socials i Salut van presentar el passat dimecres les noves mesures de prevenció i tractament, que s’afegeixen a les existents, dels infants i joves afectats per aquests trastorns. També es van presentar els resultats d’un estudi en el que hi ha participat l’Hospital Clínic, junt amb l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, que determina que el 50% dels infants i joves catalans adoptats procedents de Rússia i Ucraïna presenten un trastorn de l’espectre alcohòlic fetal.

El Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) agrupa un gran rang d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives que una persona pot presentar quan ha estat exposat a l’alcohol durant el seu desenvolupament prenatal. La forma més greu dins l’espectre és la Síndrome Alcohòlica Fetal (SAF). Les seves manifestacions clíniques es poden dividir en: malformacions morfològiques (especialment defectes crànio-facials), retard de creixement i alteracions del sistema nerviós central, expressades principalment com alteracions cognitives, conductuals, de socialització i de l’aprenentatge.  “Tots aquests problemes, però, són 100% prevenibles no bevent gens d’alcohol des del moment en el que es planifica l’embaràs o deixar-ho de fer tant bon punt es confirmi”, explica Òscar García-Algar, cap del Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat i coordinador del Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE).

La prevalença del conjunt de manifestacions que poden produir el TEAF s’estima que està entre 9 i 10 de cada 1.000 nounats. En tot cas, es tracta d’un trastorn infradiagnosticat. En la presentació del passat dimecres es van exposar els resultats d’un nou estudi realitzat a Catalunya sobre l’afectació per trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) dels infants i joves catalans  adoptats, procedents de Rússia i Ucraïna. La Generalitat de Catalunya ha impulsat aquest estudi liderat i coordinat per l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció i la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la participació dels Hospitals Clínic, Sant Joan de Déu de Barcelona i Vall d’Hebron.

De la seva valoració es desprèn que dels 162 infants de la mostra (101 nens i 61 nenes) el 50% presenten un trastorn de l’espectre alcohòlic fetal sense que hi hagi diferències significatives per sexe. Únicament el 20,4% presenten la manifestació més greu que és el síndrome alcohòlic fetal (SAF), i el 16% presenten la forma parcial de SAF. A l’11,1% se’ls va diagnosticar de trastorn del neurodesenvolupament relacionat amb l’alcohol i a l’1,2% se’ls van detectar defectes de naixement compatibles amb l’exposició prenatal a l’alcohol.

El Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE), encapçalat per Òscar García-Algar, és en l’actualitat l’únic grup de recerca clínica i bàsica conjunta sobre el TEAF a Espanya i està sota el paraigües de BCNatal, un centre de referència nacional e internacional en medicina materno-fetal que és fruit de la unió de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i de l’Hospital Clínic-Maternitat. Des del Clínic es porten en marxa diversos projectes de recerca clínica i bàsica relacionats amb l’exposició prenatal a l’alcohol i els seus efectes deleteris sobre el neurodesenvolupament dels nounats i els nens exposats. D’altra banda, el GRIE ha publicat les primeres guies clíniques (per a pares i per a l’escola) específiques per a nens amb TEAF (en col·laboració amb l’associació de pares SAFGroup) i s’ha desenvolupat una App diagnòstica del TEAF (en col·laboració amb la plataforma VisualTEAF).

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.