Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 3 de setembre de 2018

Confirmen que pacients amb funció hepàtica molt deteriorada i hemorràgia per varius han de rebre un TIPS precoç

Un estudi internacional confirma que els pacients que tenen una funció hepàtica molt deteriorada i hemorràgia per varius han de rebre com a tractament un TIPS (derivació transjugular intrahepàtica portosistèmica) preventiu. L’estudi, publicat a la revista Hepatology, el coordina Juan Carlos-García Pagán, cap de la secció d’Hemodinàmica Hepàtica de l’Hospital Clínic-IDIBAPS i investigador principal del CIBEREHD. La primera signant de l’article és Virginia Hernández Gea, investigadora del mateix grup.L’hemorràgia per varius (HV) és la complicació més severa de la hipertensió portal i, tot i les millores en el seu maneig, encara presenta una mortalitat elevada. Els pacients amb funció hepàtica molt deteriorada (Child C) i aquells amb deteriorament moderat (Child B) i amb hemorràgia activa en el moment de la primera endoscòpia, tenen un major risc que els tractaments que fins ara es consideraven estàndards, fracassin.

Estudis previs liderats pel nostre grup van demostrar que la identificació d’aquests pacients i la col·locació de forma precoç d’un stent intrahepàtic de derivació portosistèmica (TIPS) millora la supervivència. Tot i això, aquesta estratègia no ha estat implementada de forma rutinària en la pràctica clínica“, afirma Virginia Hernández Gea.

La tècnica TIPS consisteix a comunicar de manera artificial – amb tècniques de radiologia vascular intervencionista- la vena porta i la vena cava al fetge. La unió creada es recobreix amb una pròtesi de malla metàl·lica (stent) coberta amb un material inert per evitar la seva oclusió. Aquest procediment es realitza mitjançant control radiològic i ecogràfic i no requereix anestèsia general o cirurgia major.

L’article publicat a Hepatology valida, en una sèrie àmplia de pacients de tot el món, el benefici de la col·locació d’un TIPS precoç durant les primeres 72 hores de l’episodi de HV. Els pacients d’alt risc (Child C i Child B amb hemorràgia activa) que reben TIPS de forma precoç tenen una menor taxa de recurrència hemorràgica durant l’any següent a la HV i d’altres complicacions de la hipertensió portal com l’ascites. D’altra banda, TIPS precoç no augmenta el risc de tenir encefalopatia hepàtica, una de les complicacions més temudes quan el TIPS es col·loca en situacions d’hemorràgia refractària o massiva. A més, en els pacients amb major deteriorament de la funció hepàtica (Child C) aquesta estratègia augmenta de forma significativa la supervivència.

Referència de l’estudi

Preemptive-TIPS improves outcome in high-risk variceal bleeding: An observational study
Virginia Hernández‐Gea, Bogdan Procopet, Álvaro Giráldez, Lucio Amitrano, Candid Villanueva, Dominique Thabut, Luis Ibañez‐Samaniego, Gilberto Silva‐Junior, Javier Martinez, Joan Genescà, Christophe Bureau, Jonel Trebicka, Elba Llop, Wim Laleman, JM Palazon, Jose Castellote, Susana Rodrigues, Lise L Gluud, Carlos Noronha Ferreira, Rafael Barcelo, Nuria Cañete, Manuel Rodríguez, Arnulf Ferlitsch, Jose Luis Mundi, Henning Gronbaek, Manuel Hernández‐Guerra, Romano Sassatelli, Alessandra Dell’Era, Marco Senzolo, Juan G Abraldes, Manuel Romero‐Gómez, Alexander Zipprich, Meritxell Casas, Helena Masnou, Massimo Primignani, Aleksander Krag, Frederik Nevens, Jose Luis Calleja, Christian Jansen, Marie Angèle Robic, Irene Conejo, Maria‐Vega Catalina, Agustin Albillos, Marika Rudler, Edilmar Alvarado, Maria Anna Guardascione ,Marcel Tantau, Jaime Bosch, Ferran Torres, Juan Carlos Garcia‐Pagán. The International Variceal Bleeding Observational Study Group and Baveno Cooperation
Hepatology. 2018 Jul 16. doi: 10.1002/hep.30182

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.