Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 11 de juliol de 2018

Anabel Fernández rep el premi Arias Vallejo de la Sociedad Española de Patología Digestiva

Anabel Fernández, investigadora Sara Borrell del grup de recerca Biologia vascular hepàtica de l’IDIBAPS i del CIBEREHD, ha rebut el premi Arias Vallejo al millor treball de recerca no clínica en gastroenterologia i hepatologia. El premi el concedeix la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD) i l’entrega es va fer en el marc del Congrés anual de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD). Aquest treball l’ha coordinat Jordi Gracia-Sancho, cap del grup on investiga la guardonada a l’IDIBAPS, i s’ha dut a terme en col·laboració amb el grup d’Hepatologia del centre ISMETT de Palerm.

La cirrosi hepàtica és una malaltia amb una alta prevalença: s’estima que a Europa i a Estats Units hi ha 250 casos anuals per cada 100.000 persones. A Espanya, entre l’1 i el 2% de la població la pateixen, i és més freqüent entre els homes de més de 50 anys. Aquesta malaltia es caracteritza per la producció d’un excés de fibra al fetge que provoca la destrucció de l’estructura vascular i dels teixits del fetge, amb el que augmenta la pressió del sistema venós portal.

L’estudi caracteritza, en un model preclínic d’hipertensió portal i cirrosi, els efectes de l’ús de teràpies regeneratives mitjançant el trasplantament de cèl·lules mare humanes. Han observat que millora la funció dels diferents tipus ce·lulars que composen la microcirculació del fetge el que comporta una millora en la hipertensió portal. L’estudi s’ha dut a terme amb dos tipus de cèl·lules mare procedents de placenta humana, les epitel·lials i les mesenquimals, i han vist que tot i que els dos disminueixen la hipertensió portal, les mesenquimals són més eficaces.

Els autors de l’estudi destaquen que “és la primera vegada que s’estudia l’efecte de cèl·lules mare humanes en un model pre-clínic de cirrosi amb hipertensió portal, malaltia per a la que no hi ha cap teràpia farmacològica eficaç. Tot i que la recerca està en una fase primerenca, aquest estudi obre la porta a avaluar els possibles efectes beneficiosos d’aquest tractament en pacients amb malaltia hepàtica crònica”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.