Categories

Entrada publicada a:

dijous, 14 de juny de 2018

Nova edició dels ajuts “Pons Bartran” i “Pons Balmes” per a recerca en salut mental

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Clínic ha resolt la segona convocatòria dels ajuts Pons Bartran i Pons Balmes. Es tracta d’uns ajuts dotats amb 100.000 euros cadascun que són possibles gràcies al llegat que Maria Pons Bartran va fer a l’hospital per impulsar projectes en l’àmbit de la salut mental. Els projectes guanyadors en aquesta edició estan encapçalats pels Drs. Eduard Parellada i Gisela Sugranyes, psiquiatres i investigadors de l’Hospital Clínic–IDIBAPS.

L’Hospital Clínic de Barcelona, a través de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, va rebre l’any 2016 un llegat de més de 600.000 euros de Maria Pons Bartran per impulsar nous projectes en el camp de la psiquiatria i la psicologia. El llegat es distribueix en sis projectes dotats amb 100.000 euros que tenen una durada màxima de dos anys. Els ajuts porten els noms Pons Balmes, adreçats a especialistes ja consolidats en la recerca, i Pons Bartran, dirigit a investigadors joves, en honor a dos psiquiatres que estaven fortament vinculats a l’Hospital i que són el pare i el germà de la benefactora.

El projecte que ha rebut l’Ajut Pons Balmes 2018, porta per títol: “Cellular, molecular, genetic and cognitive-behavioral characterization of the antiapoptotic effect of clozapine and glutamate inhibitors in a postnatal ketamine animal model of schizophrenia”. Està liderat pel Dr. Eduard Parellada, consultor sènior de la Unitat d’Esquizofrènia del Clínic, i per biòlegs de la Unitat de Farmacologia de la UB (Dra. Patricia Gassó i Dra. Amàlia Lafuente). Aquest projecte utilitzarà un model animal d’esquizofrènia obtingut mitjançant l’administració post-natal de ketamina. L’objectiu es avaluar si l’administració precoç de clozapina i de fàrmacs agonistes metabotròpics del RmGlu2, que inhibeixen l’alliberament presinàptica de glutamat, poden revertir els processos neuroapoptòtics i prevenir o millorar els símptomes negatius i cognitius de la malaltia.

El projecte que ha rebut l’Ajuda Pons Bartran 2018, porta per títol: “Construction of a multimodal model with diagnòstic and Prognostic potential in youth at high risk for Psychosis: integration of genetic, environmental and Neuroimaging factors“. El lidera la Dra. Gisela Sugranyes, especialista Sènior de la Unitat de Referència en Psiquiatria i Psicologia Infantil i Unitat d’Esquizofrènia del Clínic i investigadora IDIBAPS del programa 50/50, en col·laboració amb la Plataforma d’Imatge de l’IDIBAPS (Dra. Núria Bargalló) i la Unitat de Farmacologia de la Universitat de Barcelona (Dr. Sergi Mas i Dra. Amalia Lafuente). En aquest projecte es desenvoluparà un índex que integri el risc genètic acumulat per a l’esquizofrènia (Schizophrenia Polygenic Risk Score), mesures de ressonància magnètica estructural i funcional, i l’exposició a factors de risc ambiental. La finalitat és doble: d’una banda, predir simptomatologia clínica i cognitiva en individus amb trastorns de l’espectre de la psicosi. De l’altra, predir transició clínica i funcionament a 18 mesos en individus amb risc incrementat de psicosi.

 

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.