Categories

Entrada publicada a:

dijous, 28 de juny de 2018

Investigadors de l’IDIBAPS generen un model in-vitro per estudiar malalties del fetge a partir de cèl·lules mare

Investigadors de l’IDIBAPS han aconseguit, per primera vegada, generar en el laboratori un tipus de cèl·lules hepàtiques, les cèl·lules estrellades, que són les principals responsables de l’aparició de fibra en el fetge quan es desencadena la malaltia. Ho han fet a partir de cèl·lules mare pluripotents. Gràcies a això, s’ha pogut crear, també, un model de fetge in-vitro per realitzar estudis de toxicitat a fàrmacs. L’estudi el publica la revista Cell Stem Cell.

El treball l’ha coordinat Pau Sancho-Bru, cap del grup Plasticitat i reparació tissular en malalties hepàtiques de l’IDIBAPS i investigador del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD). Els primers signants de l’estudi són Mar Coll, investigadora post-doctoral del CIBEREHD al mateix grup i Luis Perea que, juntament amb Julia Vallverdú, han treballat en aquesta projecte.

Les cèl·lules hepàtiques estrellades són un tipus de cèl·lula del fetge determinant en els processos de reparació del dany de l’òrgan. En un context de malaltia, les cèl·lules estrellades alteren el seu funcionament i són les principals responsables de l’aparició de la fibrosi i la rigidesa del fetge. Per estudiar les malalties hepàtiques i fer estudis preliminars amb fàrmacs és important tenir un model in-vitro que s’aproximi el màxim possible a l’òrgan primari del pacient i, per això, es important que contingui la diversitat cel·lular del fetge.

Les cèl·lules estrellades primàries, és a dir, les que s’aïllen directament del fetge, són difícils d’obtenir, tenen una capacitat limitada de creixement in-vitro, i modifiquen la seva funció quan es cultiven. “Les cèl·lules mare pluripotents constitueixen una alternativa prometedora com a font de cèl·lules hepàtiques per aplicacions biomèdiques ja que tenen la capacitat de créixer de forma il·limitada i diferenciar-se cap a diferents tipus cel·lulars”, explica Pau Sancho-Bru. “Un aspecte clau de les cèl·lules estrellades hepàtiques generades a partir de cèl·lules mare és que es poden generar a partir de pacients o modificar-se genèticament per tal que tinguin aquelles mutacions que predisposen a la progressió de les malalties hepàtiques, el que permetrà realitzar estudis de medicina personalitzada”, afegeix.

Per a l’estudi publicat a la revista Cell Stem Cell, els investigadors van aconseguir generar cèl·lules hepàtiques estrellades a partir de cèl·lules mare pluripotents. Comparades amb les cèl·lules primàries, les obtingudes al laboratori mantenien les mateixes característiques morfològiques i funcionals. També van desenvolupar un sistema in-vitro per modelar la malaltia que consisteix en un cultiu en tres dimensions amb hepatòcits, les cèl·lules més abundants del fetge, juntament amb les cèl·lules estrellades hepàtiques generades. “Vam aconseguir generar uns esferoids, o estructures 3D, amb els dos tipus cel·lulars i vam dur a terme estudis de toxicitat per validar el model”, explica Mar Coll, que afegeix que “tot i que les cèl·lules estrellades no són les més abundants del fetge, tenen un gran impacte en la malaltia i era imprescindible poder obtenir-les en cultiu per tenir millors models in-vitro”.

En aquest estudi hem obtingut les cèl·lules estrellades i hem fet un cultiu conjunt amb altres cèl·lules del fetge. Fins ara només podíem veure la toxicitat sobre els hepatòcits, però no sabíem que passava amb la fibrosi associada fins que es realitzaven els assajos en animals o clínics”, assenyala Pau Sancho-Bru. “Hem aconseguit modelar la fibrosi i ara tenim un model més proper i més complex del fetge, amb el que es podran fer estudis de toxicitat més robusts i a llarg termini”, conclou.

Referència de l’article:

Generation of Hepatic Stellate Cells From Human Pluripotent Stem Cells Enables in Vitro Modeling of Liver Fibrosis

Mar Coll, Luis Perea, Ruben Boon, Sofia B. Leite, Julia Vallverdú, Inge Mannaerts, Ayla Smout, Adil El Taghdouini, Delia Blaya, Daniel Rogrido-Torres, Isabel Graupera, Beatriz Aguilar-Bravo, Christophe Chesne, Mustapha Najimi, Etienne Sokal, Juan José Lozano, Leo A. van Grunsven, Catherine M Verfaillie, Pau Sancho-Bru.

Cell Stem Cell, 28 june 2018. DOI:10.1016/j.stem.2018.05.027

Peu de foto: D’esquerra a dreta, Pau Sancho-Bru, Mar Coll, Julia Vallverdú i Luis Perea.
Imatge: La generació de cèl·lules estrellades hepàtiques a partir de cèl·lules mare ha permès la creació d’un el model in vitro per l’estudi de malalties del fetge.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.