dissabte, 30 de juny de 2018

Els peus i la salut, a Fòrum Salut Clínic

El passat 28 de juny, el cicle de conferències en salut Fòrum Salut Clínic va celebrar l’última trobada abans de les vacances d’estiu, davant un públic que omplia la sala d’actes Farreras Valentí de l’hospital per seguir ben atentament les explicacions del Dr. Daniel Poggio, del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Institut Clínic d’Especialitats Mèdiques i Quirúrgiques (ICEMEQ). El tema s’ho valia pel seu gran interès: “Els peus, fonamentals per a una bona salut“.

Des que n’aprenem de ben petits, caminar ens resulta un fet molt natural. Caminem sense pensar-hi. Però, de fet, l’acte de caminar no deixa de ser un procés molt complex, on els peus hi tenen una funció clau. Com ho va definir el Dr. Poggio: els peus són en realitat una veritable obra d’enginyeria de la natura.

La bipedestació o el fet de caminar drets sobre les dues cames va ser una fita clau en l’evolució humana. Aquest canvi en la forma de moure’ns d’un lloc a l’altre va representar alliberar-nos de la necessitat d’emprar les mans, les quals vàrem poder utilitzar per a altres funcions que ens van permetre desenvolupar la intel·ligència. Però hem hagut de pagar un preu, que es tradueix en múltiples quadres dolorosos.

Com va explicar el conferenciant, els nostres peus estan formats per 32 ossos, tots interconnectats entre sí per més de 100 músculs, lligaments i tendons. Tots aquests elements fan possible que els peus “funcionin” d’una forma equilibrada, cada un per separat i els dos en conjunt. Aquest equilibri és el que ens permet caminar per anar d’un lloc a l’altre, saltar o córrer.

Per què emmalalteixen els peus? 

Hi ha diverses causes: problemes circulatoris, excés de pes, artrosi, un calçat inadequat, per fractures… També hi ha malalties que, essent més “generals” o sistèmiques, afecten els peus, com la gota -que pot produir poagre o la manifestació de la gota al dit gros del peu-,  la diabetis, les malalties neurològiques, les malalties reumàtiques -com l’artritis-, etc. Aquestes malalties afecten el peu restant-li la força o provocant una deformació. Però la principal causa del dolor de peus -fins a un 90% dels casos- i dels tractaments i cirurgies ortopèdiques és la mecànica o, més concretament, la biomecànica (la mecànica aplicada al cos.)

Els peus porten a terme moltes funcions mecàniques, com l’absorció de la força, de l’energia del moviment, com fan els amortidors, per protegir la resta del cos de l’impacte; també, fan rotacions constants, giren i frenen, s’adapten al terreny i ens propulsen. Totes aquestes funcions han requerit una adaptació anatòmica dels peus per permetre’ns caminar en bipedestació.

Els peus resisteixen molta càrrega de treball al llarg de la vida. Com va explicar el Dr. Poggio, la biologia té mecanismes propis de reparació dels peus o de manteniment de la viscoelasticitat dels tendons o dels lligaments. Però nosaltres també podem ajudar a la biologia. Com? Principalment, portant un calçat que s’adapti als peus i no al contrari; utilitzant plantilles, si són necessàries, per ajudar a la biomecànica del peu; i vigilant el pes, per disminuir la càrrega que han de suportar els peus en cada passa. Perquè, en paraules del Dr. Poggio, “els peus són les nostres rodes, i les hem de cuidar.”

La pròxima conferència del cicle Fòrum Salut Clínic serà el dia 27 de setembre, amb “Com viure amb problemes a la tiroides? És veritat que poden produir canvis de pes?” a càrrec de la Dra. Mireia Mora. Fins a la retrobada, els recordem que poden gaudir de les conferències del cicle en el canal del Clínic a Youtube. Els desitgem un bon estiu!

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.