Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 16 de maig de 2018

L’IDIBAPS participa en un projecte per determinar l’eficàcia de tractaments personalitzats d’immunoteràpia en limfomes no-Hodgkin

Investigadors de l’IDIBAPS participen en el projecte IMLINFO (Xarxa Transfronterera de Immunoteràpies Personalitzades per a Limfomes no-Hodgkin) per determinar, mitjançant assajos in-vitro, l’eficàcia de nous tractaments d’immunoteràpia en limfomes no-Hodgkin (LNH). El projecte rep finançament de la 2a Convocatòria del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA), programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països. La coordinadora de l’estudi és Patricia Pérez-Galán, investigadora de l’equip Fisiopatologia i Bases Moleculars en Hematologia de l’IDIBAPS.

El LNH és un càncer del teixit limfàtic i es detecten entre 450 i 1.050 nous casos a l’any en els països participants en el projecte (Espanya i França). El teixit limfàtic es troba en els ganglis limfàtics, la melsa i altres òrgans del sistema immunitari. En concret, el LNH de cèl·lules B objecte d’aquest estudi consisteix en un creixement anormal de limfòcits B en aquests teixits i òrgans. Els tractaments actuals es basen en la combinació de quimioteràpia, que té una eficàcia variable i va acompanyada de freqüents recaigudes i d’efectes secundaris.

L’objectiu del projecte IMLINFO és establir immunoteràpies personalitzades que reactivin el sistema immunològic del pacient, induint la regressió del tumor en absència de quimioteràpia. Per a això, es crearà un repositori de LNH amb informació clínica i biològica, que inclou la presència de mutacions somàtiques i el perfil d’expressió gènica dels tumors. Estarà associat a una plataforma de cultiu en tres dimensions (3D) amb diversos tipus cel·lulars del microambient del tumor.

En el projecte hi participen tres hospitals (Hospital Clínic de Barcelona, ​​ICO-Girona, i Hospital de Tolosa), tres centres de recerca (IDIBAPS, IDIBIGI i CRCT) i dues empreses del sector farmacèutic (Palo Biofarma) i tecnològic (IMACTIV-3D), respectivament. Es tracta d’un equip multidisciplinari amb experts en sistemes de cultiu en 3D, cultius multicel·lulars, així com en la seva caracterització estructural i en la penetrabilitat de fàrmacs mitjançant microscòpia d’última generació. Així mateix l’empresa Palo Biofarma té experiència en el descobriment i desenvolupament de fàrmacs amb 7 productes en fase clínica i/o preclínica.

La cooperació transfronterera en aquest projecte és primordial per a l’obtenció de material d’un gran nombre de pacients amb limfoma no-Hodgkin procedents d’hospitals de tots dos països. La col·laboració cientificotecnològica permetrà determinar quins fàrmacs són més eficaços en el tractament d’aquesta malaltia per avançar cap a una medicina personalitzada“, explica Patricia Pérez-Galán.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.