Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 30 de maig de 2018

L’Hospital Clínic fa una aposta per la innovació en impressió i bioimpressió 3D

L’Hospital Clínic de Barcelona consolida la seva aposta per la innovació en la impressió 3D amb la posada en marxa d’un nou Laboratori d’innovació en impressió 3D en el qual hi ha, entre d’altres una nova impressora en 3D i un PC amb eines de simulació i disseny informàtic en 3D.

La nova impressora 3D, instal·lada seguint un conveni de col·laboració entre l’Hospital Clínic i l’empresa Avinent, permet obtenir peces esterilitzables de suport a la cirurgia (guies, models i primers prototips) i que poden acabar sent aplicades a pacients. La nova impressora 3D, permetrà obtenir peces i prototips de gran resolució fetes amb resina fotopolimeritzable per a la avaluació de noves línies d’investigació en impressió 3D, així com peces esterilitzables que puguin ser utilitzades en pacients. El nou laboratori serà un nou punt de treball perquè l’empresa Avinent doni un suport tècnic especialitzat totalment adaptat a les necessitats del conjunt del Clínic amb una plataforma de gestió dissenyada exclusivament per la preparació i producció de productes mèdics personalitzats. La manca d’una regulació homologada i d’uns controls efectius provoca que aquesta tècnica encara no es pugui aplicar a pacients, però suposa un pas molt important en les avantatges que permet la impressió 3D en la cirurgia.

L’aposta per la innovació en la impressió 3D liderada des de l’Hospital Clínic comença amb la tècnica impulsada pel Dr. Andreu Combalia, cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) de l’Institut d’Especialitats Mèdiques i Quirúrgiques (ICEMEQ), la Direcció d’Infraestructures i Enginyeria Biomèdica (DIEB) i l’empresa Avinent, per a la impressió en 3D d’una guies per disminuir el risc en la introducció de cargols en el pedicle de la vertebra cervical. L’ús d’aquest tipus de motlles, impresos en 3D, permet una major eficiència i control a l’hora d’introduir els cargols en el pedicle de la vertebra cervical. Alhora, l’ús d’aquesta tècnica proporciona una major seguretat al cirurgià a l’hora d’un  moment clau de la intervenció de pacients amb una malformació greu de la columna. La implementació d’aquesta tècnica suposaria una millor planificació, virtual i amb els motlles impresos en 3D, i permetria evitar zones delicades, i optimitzar el temps de quiròfan, ja que els moviments estan previstos i planificats per endavant, el que redueix considerablement el temps de la operació.

Paral·lelament, els treballs elaborats pel Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) de l’Hospital Clínic, liderat  pel Dr. Antonio Martínez, i en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Direcció d’Infraestructures i Enginyeria Biomèdica, han permès avançar en la tècnica de la Bioimpressió en 3D aplicada al diagnòstic molecular del càncer. Aquest tipus d’impressions permetrien la impressió de teixits artificials mitjançant la técnica experimental de la obtenció de biotintes. En aquest tipus d’impressió s’aprofita la bioimpressió 3D per crear teixits artificials per a control  de la sensibilitat, especificitat i qualitat diagnòstiques combinant diferents tipus cèl·lulars amb alteracions genètiques rellevants en càncer. Fins a un 20% de determinacions de biomarcadors rellevants com HER2 en càncer de mama són errònies. Aquesta variabilitat pot conduir a un error en el diagnòstic. Per aquesta raó, aquestes proves requereixen mostres control externes amb les quals comparar les mostres dels pacients per verificar el diagnòstic final. Aquest tipus d’investigació amb aquesta nova tècnica s’ha pogut realitzar gràcies a l’aliança entre l’IBEC i l’Hospital Clínic i que ha permès aconseguir finançament del programa Caixaimpulse.

Al mateix temps, s’està analitzant l’aplicació d’aquesta tècnica en altres camps clínics com són el de la cirurgia maxil·lofacial, la otorinolaringologia, la neurocirurgia o la neonatologia.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.