Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 2 de maig de 2018

El Clínic-IDIBAPS participa en la nova guia europea sobre el tractament dels pacients amb cirrosi descompensada

En el darrer congrés de la European Association for the Study of the Liver (EASL), que es va fer a París del 11 al 15 d’Abril, es va presentar la nova guia europea de pràctica clínica sobre el tractament dels pacients amb cirrosi descompensada. En la redacció de la guia han participat 9 experts de 7 països europeus, entre ells el Dr. Pere Ginès, cap de Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic i coordinador de l’equip Mecanismes de malalties hepàtiques i complicacions de la cirrosi de l’IDIBAPS.

Aquesta guia substitueix la publicada l’any 2010 (EASL clinical practice guidelines on the management of ascites, spontaneous bacterial peritonitis, and hepatorenal syndrome in patients with cirrhosis), en la que també va participar el Dr. Ginès, i que ha tingut fins ara 543 citacions.

En la nova guia es descriuen, de forma conjunta i per primera vegada, les diverses complicacions de la cirrosi hepàtica, en concret, complicacions renals, cardiovasculars, infeccioses, pulmonars, ascites/edemes, hemorràgia digestiva per varius esofagogàstriques i la síndrome descrita recentment d’insuficiència hepàtica aguda sobre crònica (“Acute-on-Chronic Liver failure” o ACLF). L’única complicació que no està inclosa a la nova guia és l’encefalopatia hepàtica, que es descriu en una guia apart.

Algunes de les novetats incloses a la guia són resultat de investigacions realitzades pel grup del Clínic-IDIBAPS, algunes d’elles en col·laboració amb altres centres de recerca europeus. En particular, la nova classificació de la insuficiència renal aguda a la cirrosi, la descripció d’un algoritme de tractament, la utilització de biomarcadors renals en el diagnòstic diferencial de insuficiència renal, recomanacions sobre el tractament de les infeccions bacterianes i criteris diagnòstics i pronòstics dels pacients amb insuficiència hepàtica aguda sobre crònica (ACLF).

Referència de la guia:

EASL Clinical Practice Guidelines for the management of patients with decompensated cirrhosis.

European Association for the Study of the Liver. Paolo Angeli, Mauro Bernardi, Càndid Villanueva, Claire Francoz, Rajeshwar P. Mookerjee, Jonel Trebicka, Aleksander Krag, Wim Laleman, Pere Gines.

J Hepatol. 2018 Apr 10. pii: S0168-8278(18)31966-4. doi: 10.1016/j.jhep.2018.03.024.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.