Categories

Entrada publicada a:

dijous, 10 de maig de 2018

El Clínic commemora els 35 anys del primer trasplantament de pàncrees de l’Estat

L’Hospital Clínic de Barcelona commemora aquest dijous, 10 de maig, el 35è aniversari del primer trasplantament de pàncrees que es va fer a l’Estat. La commemoració d’aquest aniversari coincideix amb la VII Edició de la Reunió de Grups Espanyols de Trasplantament de Pàncrees que se celebra aquest dijous i divendres a l’Hospital Clínic.

L’Hospital Clínic va realitzar el 3 de febrer 1983 el primer trasplantament de pàncrees a Espanya. Un equip liderat pel professor Laureano Fernández-Cruz i el professor Josep Maria Gil Vernet van liderar l’equip de la intervenció. El pacient va ser un noi de 32 anys diabètic des dels 3 anys (tipus 1) i que després de la intervenció va tenir una bona qualitat de vida i va poder tornar a treballar. El jove va morir deu anys després a causa d’un infart de miocardi.

Des de 1983 l’Hospital Clínic ha realitzat 553 trasplantaments de pàncrees (485 de ronyó i 68 pàncrees aïllat). La qual cosa suposa que, de mitjana, al Clínic es practica un trasplantament de pàncrees cada  3 setmanes, aproximadament. El Clínic és l’hospital de l’Estat que ha fet més trasplantaments de pàncrees.

El trasplantament pancreàtic és el cinquè tipus de trasplantament d’òrgan més practicat actualment, després del ronyó, fetge, cor i pulmons. Generalment el trasplantament pancreàtic es fa simultàniament amb el de ronyó (89%), o bé es trasplanta el pàncrees a pacients amb un trasplantament renal previ (10%), atès que les indicacions del tractament se centren en les persones diabètiques i una complicació freqüent de la diabetis és la insuficiència renal crònica. També hi ha casos especials en què únicament es trasplanta el pàncrees aïllat (1%). El trasplantament pancreàtic aïllat es practica en casos molt seleccionats de les persones malaltes que han d’ingressar amb gran freqüència a l’hospital per descompensacions de la diabetis o amb determinades complicacions molt difícils de controlar.

La necessitat del trasplantament de pàncrees i el més realitzat, el doble de ronyó-pàncrees, prové de l’afectació renal que produeix la diabetis mellitus (DM) i constitueix l’únic tractament actual demostrat que pot conduir a la seva curació.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.