Categories

Entrada publicada a:

dijous, 24 de maig de 2018

Comença la tercera edició de la campanya de prevenció de càncer de pell impulsada pel Clínic i el COFB

Ahir, coincidint amb el Dia Mundial del Melanoma, va començar la tercera edició de la campanya de prevenció de càncer de pell impulsada per l’Hospital Clínic i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Sota el lema “Abans de deixar-hi la pell, consulta”, estarà en marxa fins el 13 de juny, Dia Europeu de la Prenveció del Càncer de Pell. De les dades de la campanya “Atenció Pell” del 2017 es va extreure que el 63,2% del total de 4.819 usuaris enquestats a les farmàcies de Barcelona van presentar factors de risc de tenir un càncer de pell. D’aquests, més de la meitat (el 39,6%) no havien realitzat cap control dermatològic en els dos últims anys.

En aquesta edició, patrocinada per Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay, hi participen més de 500 farmàcies (més de 800 farmacèutics) de la província, amb l’objectiu de contribuir a la prevenció i detecció del risc de patir un càncer de pell. Aquest tipus de càncer és el més freqüent al nostre país, ja que es calcula que el 50% de persones majors de 65 anys el tindrà, i concretament, a Catalunya, la incidència anual de la seva forma més greu és de 10 melanomes per cada 100.000 habitants. Malgrat això, els càncers cutanis es poden curar si es detecten precoçment.

Funcionament de la campanya

Durant les 3 setmanes de campanya, els ciutadans poden anar a les farmàcies participants de la província de Barcelona per tal que avaluïn gratuïtament els seus factors de risc de patir càncer de pell. El farmacèutic, que ha completat una formació obligatòria i pràctica, realitzarà a l’usuari un breu qüestionari amb preguntes relacionades amb el control dermatològic que segueix, els antecedents familiars de melanoma o personals de càncer cutani, l’ús de cremes solars o la presència de lesions de dany solar crònic. Tot seguit, procedirà a l’avaluació del nombre de lesions pigmentades dels dos braços de l’usuari amb l’ajuda d’una regleta dermatològica i a l’orientació sobre les mesures de prevenció en funció del seu risc. En cas que existeixin factors de risc, a més dels consells sobre protecció solar, se’ls recomanarà una revisió mèdica per fer-ne el seguiment.

Novetats de la tercera edició

En el camp de la intervenció farmacèutica, enguany, i com a novetat, els farmacèutics validaran l’avaluació de les lesions pigmentades mitjançant la classificació segons patrons. D’altra banda, entre els participants de les farmàcies implicades es reclutaran fins a 350 usuaris, independentment de l’existència o no de factors de risc, per formar part de l’estudi clínic Derma-Risc 2, que es durà a terme juntament amb el Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic per validar els qüestionaris.

Pel que fa al consell farmacèutic, s’ha donat un nou enfocament perquè sigui més personalitzat i incideixi en la necessitat d’una protecció solar eficaç i completa. Per fer-ho, el farmacèutic comptarà amb una eina de registre online que li proporcionarà feedback automàtic i un fulletó que entregarà a l’usuari amb consells sobre com, quant i on aplicar-se el protector solar i quins medicaments poden generar problemes en exposar-se al sol. A més, aquest fulletó tindrà un espai perquè el farmacèutic recomani un protector solar diari per a cara, coll i altres zones exposades; per casos d’alta exposició solar (esport a l’exterior, cabines solars, a la platja, a la piscina, etc.) o per situacions d’exposició extrema (en viatges a països del tròpic).

Quins van ser els resultats d’ “Atenció Pell” 2017?

Durant l’anterior edició d’Atenció Pell, celebrada el 2017, des de les 323 farmàcies de la província implicades es van fer 4.819 registres, l’edat mitjana va ser els 55 anys, amb una participació superior de les dones, i el fototipus més freqüent, el III (50,9%).

Una de les principals dades extretes és que el 63,2% dels enquestats van presentar factors de risc de tenir un càncer de pell, dels quals més de la meitat (el 39,6%) no havien realitzat cap control dermatològic en els dos últims anys. En comparació a l’edició del 2016, es desprèn que hi ha una millora en els bons hàbits de fotoprotecció. Les persones que afirmen que normalment s’apliquen cremes solars quan s’exposen al sol (19,7% el 2016 i 26,5% el 2017) augmenten significativament 6,8 punts en aquest període, i les que diuen que mai se n’apliquen (13,8% el 2016 i 10,5% el 2017) disminueixen 3,3 punts. A més, s’observa que augmenta 4,5 punts la proporció d’usuaris que s’apliquen índexs de protecció solar (IPS) de 50 o més (66,3% el 2016 i 70,8% el 2017).

Malgrat aquestes dades positives, els resultats també mostren que encara hi ha una percepció errònia de l’exposició real al sol. Menys de la meitat dels enquestats (el 43,2%) afirmen aplicar-se cremes solars sempre que s’exposen al sol. D’altra banda, tot i que la proporció d’usuaris que es protegeix del sol a la platja i a la piscina augmenta d’un any a l’altre (47,7% el 2016 i 52,6% el 2017), es manté estable el percentatge de persones que se n’aplica abans de sortir de casa (57,8%) o abans de fer esport l’aire lliure (4%). Els principals motius pels quals no s’utilitzen cremes solars són perquè l’usuari no recorda utilitzar-les (44,9%), perquè considera que no pren el sol (43,5%) o bé perquè li fa mandra (38,8%).

Per tot això, a través d’“Atenció Pell” 2018 els farmacèutics de la província de Barcelona, en col·laboració amb els dermatòlegs del Clínic, continuaran reforçant l’educació sanitària sobre l’ús correcte de la fotoprotecció i la importància de fer-se revisions mèdiques freqüents per a la detecció precoç del càncer de pell.

Més informació de la campanya al web de salut del Col·legi farmaceuticonline.com/atenciopell

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.