Categories

Entrada publicada a:

divendres, 27 de abril de 2018

L’Hospital Clínic, líder de trasplantaments de còrnia en el sector públic a Catalunya el 2017

L’Hospital Clínic ha passat d’ocupar el cinquè lloc en trasplantaments de còrnia el 2016 en el sector públic a Catalunya a encapçalar la llista el 2017, augmentant en un 75% el nombre de trasplantaments respecte a l’any anterior. En total es van practicar 100 trasplantaments: 69 lamel·lars (58 d’ells endotelials) i 31 penetrants. La inclusió de la pionera tècnica DMEK en la cirurgia endotelial i l’augment del nombre d’oftalmòlegs (l’ICOF compta ara amb quatre cirurgians de pol anterior: Dr. Torras, Dr. Peraza, Dr. Quintana i Dr. Díaz, a més de la Dra. Sabater i el Dr. Spencer) són els factors clau que ajuden a entendre aquest ascens.

La principal diferència entre el trasplantament penetrant i el lamel·lar és que mentre en el primer es trasplanta la còrnia completa (queratoplàstia penetrant), en el segon es fa un trasplantament selectiu de la zona afectada. La penetrant, per tant, s’aplica en pacients amb un dany en tot el gruix corneal o que han estat trasplantats anteriorment i han patit rebuig, un fet que es dóna bastant freqüentment en els pacients.

Quan el problema afecta únicament a una part de la còrnia es practica un trasplantament lamel·lar. La majoria d’aquests són endotelials i es realitzen quan està afectada la capa més fina i interna de la còrnia. L’altre 15% es refereix a aquelles que es duen a terme a la lamel·la anterior (DALK) i en la lamel·la tectònica (QLT).

Dins dels endotelials es distingeixen dos tipus: DSAEK i DMEK. La DSAEK, que representa el 27% dels trasplantaments de còrnia a l’ICOF, és una tècnica emprada des de fa anys on es trasplanta una part de la còrnia (lamel·la posterior). Es talla un empelt que, a més de contenir les cèl·lules que estan fallant en el receptor, inclou una fina capa d’estroma (capa intermèdia de la còrnia) que permet la manipulació més fàcil d’aquesta. A la DMEK, en canvi, únicament es trasplanta la capa de cèl·lules endotelials que estan fallant en el receptor. És una tècnica més selectiva que s’ha aplicat durant l’últim any amb uns resultats òptims i que representa ja el 31% dels trasplantaments de còrnia de l’ICOF.

Pel que fa als resultats existeixen diverses diferències. “A la DMEK s’obté una millor agudesa visual, ja que li trasplantes al receptor exactament la part que li està fallant. En contrapartida, la cirurgia és tècnicament més complexa, ja que manipular una lamel·la més fina és molt més complex que una més gruixuda. A més, extreure només les cèl·lules del donant és més difícil d’extreure la lamel·la posterior sencera”, explica el Dr. Jorge Peraza.

El banc de sang i teixits (BST) facilita el procés ja que envia l’empelt de DMEK predisecat. “El cirurgià només ha de tirar de la làmina i implantar-la, amb el que s’estalvia temps de quiròfan, es redueixen costos i el risc de pèrdua de teixit donant. Finalment, en trasplantar menys teixit, les possibilitats de rebuig a la DMEK són menors”, conclou el Dr. Peraza.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Etiquetes

  ,

  Els comentaris estan tancats.