Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 10 de abril de 2018

La ressonància magnètica detecta de forma precoç alteracions cerebrals en la malaltia d’Alzheimer

Investigadors de l’IDIBAPS publiquen un estudi a la revista Alzheimer’s Research & Therapy en el que demostren el potencial de la ressonància magnètica per la imatge per detectar deficiències en la connectivitat cerebral abans que apareguin els primers símptomes de la malaltia d’Alzheimer. Ho han fet mitjançant estudis en models animals realitzats amb un aparell de ressonància de 7 Tesles, molt més potent que els convencionals que es fan servir per pacients, que són de 1.5T o 3T. L’estudi l’ha coordinat Guadalupe Soria, investigadora responsable de la Unitat d’Imatge per Ressonància Magnètica Experimental 7T de l’IDIBAPS, i la primera autora de la publicació és Emma Muñoz-Moreno, investigadora de la mateixa Unitat.

Els models animals en la malaltia d’Alzheimer són clau per entendre la progressió de la malaltia i desenvolupar marcadors que permetin la seva detecció precoç. Aquesta malaltia també s’ha definit com una síndrome de desconnexió i és per aquest motiu que la mesura de la connectivitat cerebral per ressonància magnètica (connectòmica) pot permetre caracteritzar alteracions de les xarxes de connexions del cervell associades a la malaltia.

En aquest article, publicat a Alzheimer’s Research & Therapy, es va estudiar un model de rata transgènica que desenvolupa la malaltia d’Alzheimer de forma progressiva amb l’edat i es va comparar amb animals control. Es va analitzar tant el comportament com la connectivitat cerebral en un període, als 5 mesos d’edat, en el que encara no hi ha neurodegeneració ni han aparegut  les característiques plaques de β-amiloide.

Les capacitats cognitives i funcionals es van estudiar mitjançant un test conductual precedit d’una etapa d’entrenament en la que l’animal aprenia a realitzar una determinada tasca. Després del test es feia la ressonància magnètica amb un equip de 7 Tesles i les imatges adquirides es van processar per  obtenir un mapa de la connectivitat estructural i funcional del cervell.

Els resultats demostren que en els animals transgènics hi havia un endarreriment en la capacitat d’aprenentatge. Els investigadors van observar que, a nivell global, hi havia una organització de les xarxes estructurals del cervell menys eficient però que la funcionalitat no es veia afectada, és a dir, encara estava preservada. “Sí que vam observar que hi havia determinades regions del cervell amb diferències a nivell estructural i funcional, com són les zones relacionades amb els processos de memòria i recompensa, que se sap que també estan alterades en pacients amb la malaltia”, explica Guadalupe Sòria.

Aquest estudi demostra que hi ha deficiències a nivell neurocognitiu i de connectivitat cerebral en rates que desenvolupen la malaltia d’Alzheimer en fases molt primerenques, quan encara no han aparegut els símptomes característics de la malaltia” assenyala la Dra. Soria. “El treball mostra el potencial de la connectòmica basada en la ressonància magnètica com a biomarcador primerenc en aquesta malaltia”, conclou.

Aquest projecte ha estat finançat, en part, amb un projecte de la Marató de TV3.

Referència de l’article:

Early brain connectivity alterations and cognitive impairment in a rat model of Alzheimer’s disease.
Muñoz-Moreno E, Tudela R, López-Gil X, Soria G.
Alzheimers Res Ther. 2018 Feb 7;10(1):16. doi: 10.1186/s13195-018-0346-2.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.