Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 3 de abril de 2018

La Dra. Neus Falgàs, guanyadora del Premi Extraordinari al millor projecte de recerca en la malaltia d’Alzheimer de la SEN

La Dra. Neus Falgàs, especialista en neurologia de la unitat d’Alzheimer i altres trastorns cognitius (UATC) de l’Hospital Clínic, ha estat guardonada amb el Premi Extraordinari per al millor projecte de recerca en la malaltia d’Alzheimer de 2016, que lliura la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

Ho ha aconseguit gràcies al projecte que porta per títol ‘Biomarcadors diagnòstics i pronòstics de la malaltia de l’Alzheimer presenil: rendiment i rentabilitat diagnòstica i nous biomarcadors’ en que també hi participen altres membres de la UATC com el Dr. Albert Lladó i la Dra. Raquel Sánchez-Valle.

La recerca es va posar en marxa dos anys enrere gràcies a l’Ajut per a la recerca Josep Font, una beca de tres anys que cobreix el salari del mèdic i les despeses del projecte i que l’Hospital assigna a tres residents per any en acabar el seu període de formació sanitària. Finalment, el guanyador del premi es va donar a conèixer al gener d’aquest any.

Tot i que majoritàriament  la malaltia d’Alzheimer té lloc a edats avançades, aproximadament un 5-10% dels casos tenen una presentació presenil o d’inici precoç que es defineix com l’aparició dels primers símptomes de la malaltia abans dels 65 anys. Fins a un 40% d’aquests pacients poden tenir un perfil clínic atípic, anomenat no amnèsic, en que predominen problemes cognitius diferents a la memòria, com ara problemes de llenguatge, orientació o conducta. El diagnòstic de malaltia d’Alzheimer és principalment clínic, si bé en les últimes dècades s’han desenvolupat biomarcadors bioquímics al líquid cefalorraquídi i de neuroimatge que permeten el seu diagnòstic precoç: marcadors d’atròfia cerebral a la ressonància magnètica, tomografia per emissió de positrons (PET)-amiloide i PET-fluorodesoxiglucosa (FDG).

El projecte, que actualment s’està duent a terme,  pretén obtenir dades sobre el rendiment i rendibilitat diagnòstica d’aquests biomarcadors ja disponibles assistencialment en pacients amb malaltia d’Alzheimer presenil, així com avaluar nous biomarcadors diagnòstics i pronòstics.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.