Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 16 de abril de 2018

Investigadors del Clínic-IDIBAPS revisen el coneixement existent en Encefalitis Autoimmunes

The New England Journal of Medicine publica un article en el que revisa el coneixement sobre encefalitis autoinmunes, malalties inflamatòries del cervell que fins fa 10 anys eren completament desconegudes. Es tracta d’una revisió global en la que es descriu aquest conjunt de malalties i també quins són els mecanismes implicats en la seva aparició.

Els autors de l’article són el Dr. Josep Dalmau, professor ICREA de l’IDIBAPS, on lidera l’equip Neuroimmunologia clínica i experimental, i consultor del Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic; i el Dr. Francesc Graus, cap del Servei de Neurologia del Clínic i investigador del mateix grup a l’IDIBAPS.

Les encefalitis mediades per anticossos constitueixen un grup de malalties inflamatòries del cervell i representen la tercera part de tots els casos d’encefalitis que es donen al món. Es caracteritzen per l’aparició de símptomes neuro-psiquiàtrics a causa de l’acció de determinats anticossos en el correcte funcionament de diferents proteïnes de la superfície de les neurones. Això provoca, entre d’altres símptomes, canvis de comportament, psicosis, convulsions i dèficits cognitius i de memòria.

Fins ara se n’han descrit 16 encefalitis autoimmunes que afecten al sistema nerviós central. Deu d’aquestes malalties han estat descobertes per investigadors liderats pel Dr. Josep Dalmau, i quatre d’elles, en l’etapa iniciada el 2011 al Clínic-IDIBAPS. Afecten a persones de qualsevol edat i algun dels subtipus apareix, principalment, en nens i adults joves. “Tot i que els símptomes són severs, un diagnòstic i tractament ràpids fan que en la majoria dels casos la recuperació sigui completa”, explica el Dr. Francesc Graus.

Aquest article consisteix en una revisió sistemàtica del que ha passat en els darrers 10 anys en el camp de la Neurologia Autoimmune. El descobriment d’aquest grup de malalties ha canviat la manera de pensar i ara es tenen en compte en el moment del diagnòstic diferencial”, explica el Dr. Josep Dalmau. “El fet que una revista com The New England Journal of Medicine ens hagi demanat aquesta revisió suposa un reconeixement important per a la tasca que desenvolupem en el nostre grup”, conclou.

Referència de l’article:

Antibody-Mediated Encephalitis.

Dalmau J, Graus F.

N Engl J Med. 2018 Mar 1;378(9):840-851. doi: 10.1056/NEJMra1708712. Review.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.