Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 30 de abril de 2018

Es presenten les noves Guies sobre el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

El passat mes de març es van presentar les Guies sobre el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) realitzades per Adriana Bastons i Marta Astals, investigadores del Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE) que dirigeix el Dr. Òscar García-Algar, cap del Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat. Va ser en un acte celebrat a CaixaForum organitzat per l’Associació SAFGroup.

La prevalença del conjunt de manifestacions que poden produir el TEAF està entre 9 i 10 per 1.000 nounats. En tot cas, es tracta d’un trastorn infradiagnosticat. Dades obtingudes mitjançant matrius biològiques, en concret cabell de la mare, mostren que un 40% de les dones embarassades del nostre entorn consumeixen alcohol durant l’embaràs. L’augment d’adopcions de nens procedents de països on la població consumeix quantitats elevades d’alcohol és un factor que n’incrementa la prevalença.

Els nounats exposats a un consum d’alcohol durant l’embaràs poden patir discapacitats físiques i cognitives que poden donar lloc a problemes de conducta i aprenentatge. Amb les guies volem proporcionar informació i pautes a les famílies d’aquests nens per a que tinguin eines per abordar aquests problemes”, assenyala Òscar García-Algar.

Les dues guies que s’han presentat estan centrades en l’abordatge del TEAF a casa i a l’escola. S’han elaborat en base a l’experiència i coneixement dels professionals del GRIE, l’únic grup de recerca conjunta bàsica i clínica sobre aquest trastorn a Espanya.

També han comptat amb el suport de l’Associació SAFGroup en el marc del projecte “A-prende”. Aquest projecte té per objectiu apropar informació contrastada sobre el TEAF tant a familiars com professionals per al maneig dels nens amb aquest trastorn tant a casa com a l’escola.

En conjunt, les guies proporcionen estratègies senzilles per afrontar la convivència diària en l’entorn familiar i en l’àmbit de l’escola. “El TEAF a casa” (Guia per a famílies de nens i adolescents amb TEAF) inclou una explicació clara sobre el trastorn i els seus símptomes de presentació i ofereix estratègies pràctiques i de fàcil aplicació per a la gestió de les àrees de convivència domèstica que poden estar afectades en aquests nens. “El TEAF a l’escola” (Guia sobre TEAF per a professionals de l’educació) inclou també informació sobre el trastorn i ofereix estratègies de gestió dels conflictes i de les necessitats docents específiques en l’aula en els nens amb TEAF i en altres nens amb diversitat funcional.

Ambdues guies han estat editades pel GRIE, en català i en castellà, i es poden obtenir a partir de la pàgina web de SAFGroup.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.