Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 25 de abril de 2018

El Clínic participa en la validació d’un dispositiu per controlar els nivells de potassi en una gota de sang

El grup de recerca de Nanosensors de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb l’spin-off CreatSens Health SL, el Servei de Nefrologia i els laboratoris del CORE de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​presenten un estudi de validació d’un dispositiu point-of-care per a la mesura de potassi en sang en pacients en diàlisi. L’equip de Tarragona ha desenvolupat un dispositiu per a la mesura de potassi de forma ràpida, senzilla i de baix cost. Els investigadors de tots dos centres han treballat junts per validar la mesura de potassi en pacients renals durant el mes de desembre i gener en el centre de diàlisi de l’Hospital Clínic. Els resultats obtinguts permeten que CreatSens entri a la fase regulatòria.

El projecte CreatSens té com a objectiu controlar el progrés de la malaltia renal crònica a través d’eines tecnològiques d’última generació que permetin el mesurament de paràmetres rellevants per als pacients d’una forma molt més senzilla a l’actual. La visió de CreatSens és que la informació generada pel dispositiu de mesura es pugui seguir a partir d’un dispositiu mòbil com un Smartphone o Tablet, al consultori mèdic o a la casa del pacient. La investigació científica està liderada per Francisco Andrade, que assenyala que la tecnologia usada es basa en materials de baix cost (com és el paper) per permetre l’accés d’aquests dispositius a tots els pacients. Adrià Maceira, CEO d’CreatSens Health SL, remarca l’impacte d’aquest tipus d’eines i estratègies per al control de la salut en la societat. La tecnologia desenvolupada permetria la generació descentralitzada i en temps real d’informació clínica rellevant, que ajudaria al nefròleg en la seva presa de decisions i podria contribuir a optimitzar els recursos del sistema sanitari.

Hem obtingut bons resultats, i la seva utilitat serà creixent en els propers anys” explica Francesc Maduell, cap de la secció de diàlisi d’Hospital Clínic. El seu homòleg i col·laborador, Miquel Blasco, comenta la importància d’aquest tipus de dispositius mèdics que permeten obtenir informació al moment i ajudar els clínics a donar diagnòstics més específics segons la patologia del pacient. El servei de nefrologia, juntament amb el laboratori del CORE amb la participació de Josep Lluís Bedini i Naira Rico, han sumat esforços en la validació d’aquestes noves tecnologies punteres, cada vegada més vistes com la tendència de futur en la medicina personalitzada.

El projecte CreatSens va aconseguir el suport de la Fundació Renal Iñigo Álvarez de Toledo a 2017 per proposar solucions a la gestió de la malaltia renal crònica amb eines senzilles i econòmiques. Els dispositius són de baix cost, mesuren inicialment el potassi, i en una segona fase mesuraran també la creatinina i altres marcadors rellevants per a la funció renal.

La Universitat Rovira i Virgili a través de la seva Unitat de Valorització i Comercialització, que compta amb el suport d’ACCIÓ i la Càtedra sobre el Foment de l’Emprenedoria i la Creació d’Empreses, va impulsar la creació de la spin-off CreatSens Health SL.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.