dimarts, 6 de març de 2018

Una nova tècnica quirúrgica permet la reconstrucció total de la paret nasal

Per primera vegada, un equip de cirurgians i investigadors del Clínic, amb la col·laboració d’Ohio State University-Wexner Medical Center d’EEUU, ofereix una solució efectiva als casos complexos de reconstrucció total de la paret (envà o septe) nasal. L’equip, liderat pel Dr. Isam Alobid, autor d’aquesta tècnica innovadora, el formen els Drs. Alfonso Santamaría, Cristóbal Langdon, Mauricio López-Chacón, Arturo Cordero, Joaquim Enseñat, Ricardo Carrau i Manuel Bernal-Sprekelsen. El primer pacient intervingut amb aquesta tècnica presenta una recuperació total de la funció nasal a l’any de l’operació.

Entre el 0,9% i el 2,5% de la població presenta perforació de l’envà nasal. La causa més freqüent és per complicacions després de la cirurgia nasal, però també es pot deure a traumatismes, infeccions, inflamacions, tumors, radioteràpia, així com a la inhalació de substàncies tòxiques (cocaïna).

Quan la perforació septal afecta la qualitat de vida del pacient, es planteja el seu tancament mitjançant la cirurgia, però fins ara cap tècnica descrita permetia una reparació completa en els casos de perforació total de la paret nasal.

En què consisteix

El nou procediment s’inspira en la utilització del penjoll pericranial (teixit fibrós vascularitzat que rodeja el crani) en la reconstrucció de la base del crani -després d’una resecció (extracció) de grans tumors-. L’equip quirúrgic ha fet un pas més enllà en l’aplicació d’aquesta tècnica, utilitzant el penjoll pericranial per a una reconstrucció septal total.

La cirurgia comença amb una incisió sobre el cuir cabellut, després del qual es dissequen les diferents capes de teixit fins a identificar la més profunda, que rodeja el crani (penjoll pericraneal). Aquest penjoll se separa del crani i es plega sobre si mateix.

Posteriorment, es practica una obertura en l’os frontal en forma de “ranura de guardiola”, i s’introdueix el penjoll pericranial per aquesta ranura fins a la cavitat nasal.

Per últim, el penjoll s’estén sobre la perforació, cobrint-la completament, formant un nou envà nasal.

Tot el procediment endonasal és controlat amb un endoscopi que s’introdueix pel nas.

La recuperació postoperatòria és ràpida, sense complicacions, sense dolor i amb mínimes cicatrius, ja que la incisió queda dissimulada pel cabell.

La reconstrucció total de septe nasal és factible amb aquesta nova tècnica” -declara el Dr. Alobid- “i els bons resultats obtinguts en la primera intervenció, amb la recuperació total de la funció nasal i una millora substancial en la qualitat de vida del pacient, la converteixen en un procediment a utilitzar per al tancament de perforacions septals molt complexes”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.