dimarts, 27 de març de 2018

Fòrum Salut Clínic, amb la prevenció del càncer colorectal


En el marc de la commemoració del Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon a finals de març, el cicle de conferències en salut Fòrum Salut Clínic va oferir el passat dijous 22 la dedicada a la “Prevenció del càncer colorectal hereditari i familiar: més enllà de la detecció de sang a femtes”, a càrrec del Dr. Francesc Balaguer i de la Dra. Maria Pellisé, ambdós pertanyents al servei de Gastroenterologia de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques (ICDiM) del Clínic. La sala Farreras Valentí de l’hospital es va omplir d’un públic molt atent a les explicacions dels dos conferenciants.


El càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any, i suposa la segona causa de mort per càncer. És un tipus de càncer que es pot prevenir, i per tant les accions en aquest sentit són clau per disminuir el risc de desenvolupar-lo. La supervivència a un càncer colorectal és més alta o més baixa segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic.

Les mesures preventives per al càncer colorectal es poden portar a terme individualment, modificant els estils de vida i adquirint hàbits saludables, i també en el conjunt de tots els ciutadans, mitjançant programes públics de prevenció.  A Barcelona, fa vuit anys es va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte, dirigit a persones d’entre 50 i 69 anys sense antecedents d’aquest tumor. Aquest Programa, mitjançant una senzilla prova realitzada al domicili cada dos anys, permet detectar possibles casos i fer-ne un diagnòstic precoç, facilitant el tractament i augmentant les probabilitats de curació.

No obstant, hi ha persones que, degut a antecedents familiars hereditaris, tenen una probabilitat més elevada de patir un càncer colorectal. En aquests casos cal una atenció més multidisciplinar, on la prova de la colonoscòpia hi té un paper clau. Els conferenciants varen explicar a l’auditori els reptes en el diagnòstic i el maneig de les diferents formes familiars i hereditàries de càncer colorectal, que augmenten el risc de desenvolupar-lo.

Acabada la intervenció dels Drs. Balaguer i Pellisé, es va obrir el torn de preguntes, després del qual es va presentar la pròxima conferència del cicle, el dia 22 d’abril, i que tractarà de l’esquizofrènia de la ma del Dr. Miquel Bernardo, del servei de Psiquiatría del Clínic-IDIBAPS i recent Premi a l’Excel·lència Professional 2017 del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB).

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.