dimecres, 28 de març de 2018

Es publica la nova guia clínica iwCLL per al tractament la leucèmia limfàtica crònica, amb participació del Clínic


L’Hospital Clínic de Barcelona, representat en aquesta ocasió pel Dr. Emili Montserrat, hematòleg, catedràtic emèrit de Medicina per la Universitat de Barcelona (UB) i antic director de l’Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques (ICMHO), ha participat en l’autoria de la nova guía de l’International Workshop on Chronic Lymphocytic Leukemia (iwCLL) per al tractament en leucèmia limfàtica crònica (LLC), que ha sortit publicada recentment a la revista científica Blood.


La guia iwCLL és un recull de directrius destinades a estandaritzar l’avaluació dels pacients amb LLC, així com de pautes de consens per al disseny i realització d’assajos clínics en aquesta malaltia. Publicada primerament en 2008 com a revisió de l’elaborada pel mateix grup de treball internacional sota el mecenatge de l’Institut Nacional del Càncer els EUA, l’edició d’enguany recull els avenços produïts en el camp de coneixement de la biologia i l’avaluació i tractament de pacients amb CLL.

El grup de treball internacional iwCLL és el referent mundial per a l’estudi de la leucèmia limfàtica crònica, la forma de leucèmia més freqüent entre la població adulta al món occidental. El Dr. Montserrat és un dels seus membres fundadors, i un dels autors d’aquesta important guia actualitzada.

Leucèmia limfàtica crònica

La leucèmia limfàtica crònica (LLC) és la forma més freqüent de leucèmia als  països occidentals i representa un 30-40% del total de leucèmies. Es tracta d’un càncer d’un determinat tipus de glòbuls blancs, els limfòcits, i es caracteritza per un augment lent i progressiu d’aquestes cèl·lules en la sang, medul·la òssia i altres òrgans.

La seva causa es desconeguda i el seu pronòstic molt heterogeni, de tal manera que, al costat de malalts dels quals la supervivència és de tan sols uns mesos, n’hi ha d’altres que la seva esperança de vida no es veu modificada per la malaltia. És per això que el seu tractament s’ha de fer d’acord amb les característiques de cada pacient i el risc que la malaltia representa en cada cas.

Referència: Blood. 2018 Mar 14. pii: blood-2017-09-806398. doi: 10.1182/blood-2017-09-806398. [Epub ahead of print] Guidelines for diagnosis, indications for treatment, response assessment and supportive management of chronic lymphocytic leukemia. Hallek M, Cheson BD, Catovsky D, Caligaris-Cappio F, Dighiero G, Döhner H, Hillmen P, Keating M, Montserrat E, Chiorazzi N, Stilgenbauer S, Rai KR, Byrd JC, Eichhorst B, O’Brien S, Robak T, Seymour JF, Kipps TJ.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.