Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 14 de febrer de 2018

Un alt percentatge de pacients amb Chagas també està infectat pel paràsit intestinal ‘S. stercoralis’

En pacients amb malaltia de Chagas, el risc de patir una infecció per l’helmint intestinal Strongyloides stercoralis augmenta fins a dues vegades, segons indiquen els resultats d’un estudi liderat per ISGlobal, centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”. L’estudi, publicat a la revista Plos Neglected Tropical Diseases, subratlla els beneficis potencials de realitzar un cribatge combinat per a totes dues infeccions en adults llatinoamericans que viuen a Europa.

La malaltia de Chagas (causada pel paràsit Trypanosoma cruzi) i l’estrongiloidiasi (causada per l’helmint S. stercoralis) són malalties tropicals desateses que comparteixen una càrrega epidemiològica similar a Llatinoamèrica i esdevenen infeccions cròniques de morbiditat i mortalitat elevades.

En aquest estudi retrospectiu, els autors van mirar d’avaluar l’associació entre totes dues infeccions en una cohort de migrants llatinoamericans atesos a l’Hospital Clinic de Barcelona entre el gener de 2013 i l’abril de 2015. Els resultats, obtinguts a partir de 361 individus, mostren que el 14% resultava positiu per estrongiloidiasi i el 49% resultava positiu per T. cruzi. Ser d’origen bolivià, procedir d’una zona rural i haver viscut en una casa de tova són factors associats a la infecció per T. cruzi. Un percentatge més gran de pacients amb estrongiloidiasi estava infectat per T. cruzi, i a l’inrevés. L’anàlisi estadística realitzada mostra que la infecció per T. cruzi s’associa a un risc dues vegades més gran de patir estrongiloidiasi en migrants llatinoamericans que consulten un servei de malalties tropicals, fins i tot després d’ajustar per altres variables epidemiològiques.

Un cribatge sistemàtic per a totes dues infeccions

“Totes dues infeccions estan clarament influenciades per factors socioeconòmics i per la deficiència de sistemes sanitaris”, assenyala Jose Muñoz, investigador d’ISGlobal i coordinador de l’estudi.

“Hem demostrat ja el benefici de fer un cribatge sistemàtic per Chagas en adults llatinoamericans que viuen a Europa, encara que no tinguin símptomes”, explica Joaquim Gascón, director de la Iniciativa de Chagas a ISGlobal i coautor de l’estudi. Per això, els autors conclouen que, donada l’alta prevalença de estrongiloidiasi en pacients infectats per T. cruzi, ha de considerar-se la possibilitat de realitzar un cribatge combinat per als adults llatinoamericans que viuen a Europa.

Referència: Puerta-Alcalde P, Gomez-Junyent J, Requena-Mendez A et al. High prevalence of S. Stercoralis infection among patients with Chagas disease: A retrospective case-control study. PLoS Negl Trop Dis. 2018 Jan 31;12(1):e0006199. doi: 10.1371/journal.pntd.0006199.

Font: ISGlobal

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Etiquetes

  ,

  Els comentaris estan tancats.