Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 21 de febrer de 2018

L’Hospital Clínic i la Fundació BBVA presenten PortalCLÍNIC, un web d’informació de salut fiable i contrastada

El 60% dels espanyols busca informació sobre salut a Internet, però només un 38% confia en els resultats de la seva cerca, una dada que contrasta amb la confiança que genera la informació proporcionada pels professionals sanitaris, que arriba al 92 per cent. Per donar resposta a aquesta demanda d’informació fiable a la xarxa, l’Hospital Clínic, en col·laboració amb la Fundació BBVA, ha creat PortalCLÍNIC, un espai web que, a hores d’ara, compta amb 63 continguts de salut sobre malalties, proves, procediments i prevenció. Hi han participat més de 200 professionals mèdics i d’infermeria del Clínic, que han pogut fer realitat el projecte gràcies, també, a la col·laboració de 62 pacients que s’han ofert per explicar la seva experiència.

A la presentació davant dels mitjans de comunicació hi han assistit el Sr. Francisco González, President de la Fundació BBVA, el Sr. Rafael Pardo, director de la Fundació BBVA, el Dr. Antoni Castells, director mèdic del Clínic i el Dr. Josep M. Campistol, director general del Clínic, que ha recordat que  “els pacients i els seus familiars busquen informació a la xarxa. La nostra obligació és ajudar-los a gestionar les seves preocupacions amb informació fiable, de qualitat, i ajudar-los a tenir un paper actiu en la cura de la salut. El pacient informat redueix la incertesa, minimitza els efectes psicològics de les seves patologies, incorpora hàbits saludables i compleix millor els tractaments, cosa que repercuteix en millors resultats de salut. PortalCLÍNIC és una eina que neix amb la vocació de compartir el coneixement dels nostres professionals a la ciutadania i mantenir-la viva mitjançant l’actualització i la incorporació de nous continguts de manera constant. A partir d’aquesta base, per a nosaltres és molt important crear interacció amb els pacients i la societat en general. ”.

Per la seva banda, el president de la Fundació BBVA, Francisco González, ha destacat que enfront del risc que suposa la difusió massiva de suposades alternatives a la medicina basada en l’evidència, “l’estratègia passa per posar en interacció, en un cicle virtuós de realimentació, les possibilitats de l’espai digital i la xarxa amb la comunitat dels millors professionals i les institucions de referència, que puntuïn alt en les dues facetes principals de la confiança: la de “trust”, refiar-se que un determinat agent vetllarà pels meus interessos, i “confidence”, confiar en la competència tècnica i de coneixements d’aquest agent. Al PortalCLÍNIC, que presentem avui, es donen aquests dos requisits de la fiabilitat, basats en una de les nostres millors institucions clíniques, amb una comunitat de professionals d’excel·lència i una cultura d’innovació i solucions de frontera“.

Informació per a pacients i professionals

El portal està estructurat en tres grans blocs: Malalties, Proves i procediments i l’apartat “Cuida la teva salut”, en el qual es fa especial èmfasi en la prevenció. El projecte arrenca amb més de 60 continguts que s’ampliaran i s’enriquiran de forma constant gràcies a la continuïtat en la col·laboració entre ambdues institucions. Per la seva vocació internacional, PortalCLÍNIC ofereix la informació en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Els continguts estan reforçats amb elements audiovisuals i infografies que serveixen per ressaltar, resumir o sintetitzar alguns dels missatges principals. En la majoria dels temes es recull un vídeo explicatiu de professionals i un altre en què pacients narren la seva experiència en primera persona, un element amb el que es busca, a través de l’empatia, atenuar la incertesa dels nous pacients.

L’accés a la informació és senzill, ràpid i intuïtiu i els continguts s’adapten a qualsevol dispositiu electrònic. El web compleix la certificació d’accés doble A, per a persones amb deficiències visuals i auditives.

PortalCLÍNIC ja inclou alguns elements d’interacció, com la possibilitat que l’usuari s’hi subscrigui per rebre alertes quan s’actualitza la informació en un tema concret. A aquesta opció s’hi sumaran d’altres com l’organització de trobades digitals en què professionals del Clínic respondran dubtes dels usuaris.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.