Categories

Entrada publicada a:

dijous, 15 de febrer de 2018

Identifiquen una proteïna inhibidora de la resistència a la radioteràpia en el glioblastoma

Investigadors de l’IDIBAPS lideren un estudi que publica la revista Cell Reports en el que demostren la implicació d’una proteïna en la radioresistència de les cèl·lules tumorals del glioblastoma, el càncer més agressiu del sistema nerviós. La desactivació d’aquesta proteïna fa que les cèl·lules tumorals progressin cap a un subtipus més agressiu i resistent al tractament amb radioteràpia. L’estudi l’ha coordinat la Dra. Núria de la Iglesia, investigadora asociada de l’equip de recerca en Genòmica Translacional i Teràpies Dirigides en Tumors Sòlids de l’IDIBAPS. La primera autora de l’estudi és Marta Moreno, investigadora predoctoral del grup de gliomes que lidera la Dra. de la Iglesia.

El glioblastoma és un tipus de tumor del sistema nerviós central de baixa prevalença però molt agressiu i per al que no hi ha cura. És un tipus de càncer molt heterogeni. En funció de les seves característiques epigenètiques i d’expressió gènica, els glioblastomes adults es poden classificar en 4 subtipus diferents. Un d’aquests subtipus, anomenat mesenquimal, és el que presenta el pitjor pronòstic, amb una major resistència a la radioteràpia i una supervivència més baixa.

Els glioblastomes tenen una gran tendència a evolucionar d’un subtipus cap a un altre i aquests canvis estan relacionats amb l’adquisició de resistència als tractaments. La diferenciació mesenquimal és la transició més freqüent i, tot i que es coneixen alguns dels mecanismes que promouen aquest canvi en les cèl·lules tumorals, es desconeix per quines vies es podria bloquejar. “Desxifrar els mecanismes moleculars que controlen la diferenciació mesenquimal té un interès crucial per entendre tant l’evolució natural del glioblastoma, com l’adquisició de resistència als tractaments”, explica Núria de la Iglesia.

En l’estudi publicat a Cell Reports els investigadors, mitjançant estudis in vitro i in vivo, han identificat una proteïna que està molt expressada en els subtipus menys agressius i que inhibeix la transició cap al subtipus mesenquimal. “Aquesta proteïna té la capacitat d’inhibir la radioresistència”, assenyala Núria de la Iglesia. A més els resultats suggereixen que aquesta proteïna podria juga un paper similar en altres tipus de càncer.

L’estudi representa un punt de partida per al disseny d’eines diagnòstiques que prediguin la resposta al tractament amb radioteràpia en glioblastoma. A més, proporciona una diana terapèutica per resoldre la radioresistència en aquest tipus de tumor i, possiblement, per altres tipus de càncer”, conclou la coordinadora de l’estudi.

Referència de l’estudi:

GPR56/ADGRG1 Inhibits Mesenchymal Differentiation and Radioresistance in Glioblastoma
Marta Moreno, Leire Pedrosa, Laia Paré, Estela Pineda, Leire Bejarano, Josefina Martínez, Veerakumar Balasubramaniyan, Ravesanker Ezhilarasan, Naveen Kallarackal, Sung-Hak Kim, Jia Wang, Alessandra Audia, Siobhan Conroy, Mercedes Marin, Teresa Ribalta, Teresa Pujol, Antoni Herreros, Avelina Tortosa, Helena Mira, Marta M. Alonso, Candelaria Gómez-Manzano, Francesc Graus, Erik P. Sulman, Xianhua Piao, Ichiro Nakano, Aleix Prat, Krishna P. Bhat, Núria de la Iglesia

Cell Rep. 2017 Nov 21;21(8):2183-2197. doi: 10.1016/j.celrep.2017.10.083.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.