dimarts, 6 de febrer de 2018

El Clínic, Sant Joan de Deu i la UB signen un acord amb el Barça per promoure la Medicina de l’Esport

Quatre grans entitats arrelades a la ciutat de Barcelona fan una gran aposta per dinamitzar i fomentar l’especialització en medicina de l’activitat física i de l’esport. El FC Barcelona, a través de la seva plataforma Barça Innovation Hub; l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu i la Universitat de Barcelona han signat aquest dimarts un acord de col·laboració que permetrà impulsar iniciatives en matèria de docència, formació i recerca en aquest àmbit.

Aquesta entesa s’ha rubricat al despatx de presidència del FC Barcelona en presència de Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona; Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic, acompanyat de Antoni Castells, director mèdic; Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu i Miquel Pons, director mèdic; i Joan Elías, rector de la Universitat de Barcelona i Francesc Cardellach, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Per part del FC Barcelona també han assistit a l’acte de signatura el director executiu-CEO Òscar Grau, el director de Ciències de l’Esport Ramon Canal i el cap de l’Àrea de Health & Wellness de Barça Innovation Hub, Gil Rodas, que serà el cap de la unitat de Medicina de l’Esport de l’Hospital Clínic-Sant Joan de Déu.

Creació d’una unitat docent hospitalària pròpia

Aquest acord promourà una unitat docent i assistencial de Medicina de l’Esport constituïda per l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu, que permetrà als metges interns residents (MIR) d’aquesta especialitat formar-se en aquesta unitat hospitalària. Fins ara, aquesta formació s’impartia exclusivament a les escoles professionals. En aquest context l’aliança també pretén crear cursos de pregrau i postgrau, a través de la Universitat de Barcelona, adreçats a tots els professionals en l’àmbit de la medicina esportiva, i iniciar noves línies de recerca.

El Dr. Campistol ha assenyalat que “l’’impuls de la Unitat de Medicina de l’Esport i potenciar la docència i la recerca en aquest àmbit són estratègics per al Clínic. La societat està entenent cada cop més l’esport com un element important en la cura de les persones”. I afegeix que  “com en totes les especialitats, per a nosaltres la nostra prioritat, a més d’atendre els pacients, és formar nous professionals i fer recerca al màxim nivell”.

El FC Barcelona s’implica en aquest projecte a través del Barça Innovation Hub, l’àrea que aglutina tots els projectes de gestió del coneixement, la formació, la recerca i la innovació del Club. L’entitat contribuirà al desenvolupament de les accions esmentades com a referent en la medicina esportiva en l’àmbit mundial i assumint que es tracta d’una especialitat clau en els clubs esportius. Cal destacar que el FC Barcelona compta amb un equip de 16 metges de l’esport que atenen i cuiden 2.500 esportistes, tant professionals com amateurs.

Segons Josep Maria Bartomeu, “com a club, necessitem tenir els millors professionals per poder donar resposta a les necessitats dels nostres esportistes i, a través de la nostra plataforma Barça Innovation Hub, fomentar la millor formació i la recerca, perquè també se’n pugui beneficiar la societat en general”.

La medicina de l’esport –en què Catalunya és referència des dels anys seixanta, quan es va fundar l’Escola de Medicina de l’Esport (EME) de la UB– és una especialitat que avalua la salut i la condició física dels esportistes de tots els nivells, ajuda a la prevenció i el tractament de les lesions i promou la prevenció, el tractament i la rehabilitació de moltes malalties cròniques. Aquest coneixement sobre la prescripció de l’exercici físic és necessari i cal difondre’l a altres especialitats mèdiques i a tots els professionals de la salut en general.

El Dr. Del Castillo ha dit que “la nostra unitat de medicina de l’esport té com a objectiu contribuir a garantir que la pràctica de l’esport sigui segura i a donar resposta a qüestions complexes relacionades amb l’esport en el nen i la dona embarassada”. El Dr. Elias ha recordat que “La Universitat de Barcelona va ser pionera en la introducció i docència de la Medicina de l’Esport al nostre país. Ara continuarem treballant en la formació dels professionals que es vulguin especialitzar en aquesta disciplina. Fer-ho de la mà de l’Hospital Clínic i de Sant Joan de Déu, dos hospitals universitaris de la UB, i del FC Barcelona és garantia d’èxit”.

 

 

 

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.