Categories

Entrada publicada a:

dijous, 11 de gener de 2018

Una funció pulmonar baixa en adults joves pot augmentar el risc d’aparició d’altres malalties i de mort prematura

En un estudi publicat a la revista Lancet Respiratory Medicine, investigadors del Clínic-IDIBAPS han demostrat que un 10% dels adults joves tenen una funció pulmonar baixa, el que implica que no s’ha desenvolupat bé el pulmó. Això ha permès identificar un grup de persones en el que hi ha un major risc d’aparició primerenca d’altres malalties cròniques, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), problemes cardiovasculars o diabetis, i de mortalitat prematura.

Els autors de l’article són Àlvar Agustí, Director de l’Insitut Clínic Respiratori del Clínic, cap de l’equip Inflamació i reparació a les malalties respiratòries de l’IDIBAPS i membre del CIBERES; Guillaume Noel, investigador del mateix equip; Josep Brugada, cardiòleg del Clínic, cap de l’equip Aritmies, Resincronització i Imatge Cardíaques de l’IDIBAPS i professor de la UB; i Rosa Faner, investigadora del CIBERES a l’IDIBAPS.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) es la major causa de discapacitat arreu del món. Fins ara es considerava que el principal responsable en el desenvolupament de la malaltia era el tabac. Estudis recents, en els que hi han participat investigadors del Clínic-IDIBAPS, han demostrat que s’han de tenir també en compte factors de desenvolupament pulmonar en els primers anys de vida. “Que hi hagi un desenvolupament anormal dels pulmons en els primers anys de vida, pot indicar que altres òrgans del cos tampoc s’han desenvolupat correctament”, explica el Dr. Àlvar Agustí, també professor associat mèdic de la UB.

Per a l’estudi, els investigadors van avaluar si una funció pulmonar baixa en adults joves s’associava a una major prevalença i incidència precoç de malalties respiratòries, cardiovasculars o metabòliques. Per fer-ho van utilitzar tres cohorts, o grups de població general, amb les dades clíniques, fisiològiques, biològiques i un seguiment longitudinal de més de 15.000 persones en total. Després d’analitzar les dades van veure que entre un 5% i un 15% dels participants d’entre 25 i 40 anys tenia una funció pulmonar baixa, mesurada a través d’una espirometria.

A més, van veure en aquest grup hi havia una major prevalença de malalties cardiovasculars i metabòliques. També van comprovar que les comorbilitats apareixien 10 anys abans que en les persones amb una funció pulmonar normal i que la taxa de mortalitat també era major. D’altra banda, gràcies a les dades d’una de les cohorts de població en la que s’inclouen els fills de les altres, es va poder determinar que els fills de persones que tenen una funció pulmonar baixa tenien una funció pulmonar menor que els fills dels que la tenen normal.

Els resultats d’aquest estudi poden tenir implicacions a nivell clínic i de salut pública , ja que mostren que una prova barata, senzilla i reproduïble com és l’espirometria, té el potencial d’identificar un grup de persones amb alt risc de tenir comorbilitats de forma precoç. Aplicar aquesta tècnica en una edat primerenca ajudaria a implementar mesures preventives, a fer un seguiment acurat en aquest grup i a proporcionar mesures terapèutiques tant aviat com es requerissin”, conclou el Dr. Agustí.

Referència de l’article:

Lung function in early adulthood and health in later life: a transgenerational cohort analysis
Alvar Agustí, Guillaume Noell, Josep Brugada, Rosa Faner
Lancet Respir Med. 2017 Dec;5(12):935-945. doi: 10.1016/S2213-2600(17)30434-4.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.