Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 9 de gener de 2018

El Clínic incorpora la realitat virtual per reduir l’ansietat dels pacients que afronten una operació

L’Hospital Clínic de Barcelona incorporarà la realitat virtual amb l’objectiu de reduir l’ansietat que, en molts casos, pateixen els pacients que s’han de sotmetre a una cirurgia. Serà gràcies a l’aplicació VR Pacients, desenvolupada per la plataforma d’educació quirúrgica AIS Channel. Aquesta tecnologia permet recrear diverses de les situacions que han d’afrontar els pacients que passen pel quiròfan des de casa i totes les vegades que vulguin. Amb l’exposició graduada als escenaris habituals que comporten les cirurgies, s’aconsegueix reduir l’ansietat enfront de l’operació en un 70% dels casos. Així ho ha demostrat una prova pilot duta a terme durant el desenvolupament d’aquest projecte. La importància d’aconseguir la disminució dels alts nivells d’ansietat preoperatòria es deu al fet que estan associats amb un increment de complicacions relacionades amb la cirurgia, com és l’augment de l’hospitalització i una menor satisfacció dels pacients en relació amb la depressió i impacte en qualitat de vida global. Després d’un període de proves en cirurgia gastrointestinal VR Pacients s’estendrà a totes les especialitats quirúrgiques de l’Hospital Clínic.

Segons el Dr. Antonio de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal i impulsor del projecte, “l’aplicación és un punt de partida que permetrà utilitzar aquesta tecnologia a altres procediments que generan ansietat als pacients”. L’ansietat preoperatòria en pacients de cirurgia electiva és altament prevalent, amb xifres que oscil·len entre un 60 i un 76% dels casos. L’ansietat és una resposta protectora donada a un estímul que està fora dels processos ordinaris de les persones. Hi ha moltes causes d’ansietat preoperatòria, entre les quals destaquen l’anticipació al dolor, la idea de separació de la família, pèrdua d’independència, temor davant el procediment quirúrgic o de complicacions greus i el risc d’arribar a la mort.

L’exposició graduada és una forma efectiva de reduir l’ansietat: s’ha demostrat que els pacients que han passat per cirurgies prèvies, davant d’una nova intervenció quirúrgica, disminueixen significativament la seva ansietat. La realitat virtual brinda als pacients l’oportunitat d’experimentar de manera virtual i realista cadascuna de les etapes que comporta una cirurgia, des de la seva arribada a l’hospital fins a la sala de quiròfan i el seu llit de recuperació.

Els pacients amb ansietat requereixen una estada hospitalària més prolongada i tenen una major incidència de complicacions perioperatòries com a resposta a l’estrès, cosa que pot provocar taquicàrdia, arítmies, pressió arterial elevada i trastorn d’estrès posttraumàtic entre altres complicacions.

L’aplicació VR Pacients permetrà crear un programa individualitzat de realitat virtual per iniciar una exposició gradual de l’entorn hospitalari i preparar psicològicament als pacients, així com avaluar l’eficàcia de la realitat virtual en un assaig controlat aleatori en la disminució de l’ansietat preoperatòria comparada amb atenció mèdica habitual.

Prova pilot

Per validar l’eficàcia de VR Pacients es va realitzar una prova pilot amb un total de 10 pacients, 6 dones (60%) i 4 homes (40%). L’edat mitjana va ser de 56,8 anys (23 – 76 anys). Del total de pacients un 60% s’ha sotmès a una cirurgia prèviament i un 20% s’ha de sotmetre a una intervenció quirúrgica dins dels propers 12 mesos.

Després de ser sotmesos a l’experiència de realitat virtual es va evidenciar una disminució de l’ansietat a l’anestèsia en un 30% dels casos, es va mantenir en un 60% i va augmentar en un 10%. Pel que fa a l’ansietat relacionada a l’acte quirúrgic, va disminuir un 70%, es va mantenir en un 20% i va augmentar en un 10%. Finalment, en el 70% dels pacients va haver una disminució de l’ansietat ja sigui a l’anestèsia o a la cirurgia (ansietat mixta), en un 20% es va mantenir i en un 10% va augmentar. A més, es va detectar una disminució de la necessitat de més informació en un 80% dels pacients després de ser sotmesos a l’experiència de realitat virtual.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.