Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 6 de novembre de 2017

Proposen una nova estratègia terapèutica per reduir la formació de vasos col·laterals i varius gastroesofàgiques en malaltia hepàtica crònica

Investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques (CIBEREHD) a l’IDIBAPS, liderats per Mercedes Fernández, acaben de publicar els resultats d’un estudi en el qual descriuen una nova estratègia terapèutica per reduir la formació de vasos portosistèmics col·laterals i varius gastroesofàgiques, dues de les principals complicacions de la hipertensió portal i la malaltia hepàtica crònica.

La investigació, recollida en el darrer número de la revista Scientific Reports, proposa un nou sistema d’administració d’ARN petit d’interferència (ARNip o siRNA, per les sigles en anglès) en preparacions liposomals adreçades específicament al receptor KDR del factor de creixement de l’endoteli vascular (VEGF) en cèl·lules endotelials vasculars.

En un model murí d’hipertensió portal, una síndrome que apareix en la malaltia hepàtica crònica, els investigadors van demostrar que aquesta teràpia gènica (siRNAKDR-lipoplexes) disminueix notablement el desenvolupament dels vasos col·laterals i deteriora el potencial angiogènic patològic de les cèl·lules endotelials.

Encara que en els últims temps hem après molt sobre la patofisiologia d’aquest creixement col·lateral portosistèmic, aquest coneixement no ha anat acompanyat d’avenços en les teràpies“, apunta Mercedes Fernández. “El receptor KDR és un receptor de la superfície cel·lular endotelial que està sobreexpressat en la hipertensió portal, i juga un paper clau en aquest desenvolupament de vasos patològics, contribuint a la progressió i agreujament de la malaltia, el que el converteix en una diana terapèutica perfecta“, explica la investigadora. “És important destacar que amb aquest tractament aconseguim disminuir la sobreexpressió patològica de KDR, sense afectar els nivells basals d’aquesta proteïna, amb la qual cosa es preserven les seves funcions fisiològiques normals, necessàries per mantenir els vasos sanguinis sans“, afegeix.

Les troballes reportades per aquest grup d’investigadors també demostren que els mecanismes subjacents a la disminució d’aquesta col·lateralització després de la reducció de KDR que permet aquesta via terapèutica impliquen a més la reducció de la proliferació de cèl·lules endotelials i disminució de l’angiogènesi i la remodelació vascular .

Prevenir la proliferació de varius gastroesofàgiques

Els investigadors assenyalen en aquest article la potencial aplicació clínica d’aquest model de teràpia cel·lular per atenuar la formació de vasos patològics. Una de les seves aplicacions més prometedores podria ser la prevenció de la formació de varius grans a partir de varius petites, un dels cursos d’evolució de la malaltia hepàtica crònica per al qual no es disposa actualment de tractament.

Els nostres col·laboradors en la companyia biotecnològica Silence Therapeutics han desenvolupat formulacions per a l’administracion de siRNA similars a aquesta que s’estan provant amb èxit en pacients amb altres patologies, com tumors sòlids avançats, el que reforça encara més la rellevància translacional i el potencial terapèutic de aquest enfocament “, indica la Dra. Fernández. “Atès el paper emergent de l’angiogènesi en diverses patologies humanes que inclouen la inflamació, l’obesitat o el creixement tumoral, pensem que aquesta teràpia amb siRNAKDR-lipoplexes podria proporcionar una nova estratègia per tractar un ampli ventall de malalties“, conclou.

Aquest estudi va ser acceptat per a la seva presentació en comunicació oral al congrés de l’American Association for the Study of Liver Disease (AASLD), que va tenir lloc a Washington DC el passat 23 d’octubre, i va ser premiat per aquesta societat científica.

Article de referència:

Therapeutic siRNA targeting endothelial KDR decreases portosystemic collateralization in portal hypertension

Javier Gallego, Ester Garcia-Pras, Marc Mejias, Nuria Pell, Ute Schaeper & Mercedes Fernandez

Scientific Reports 7, Article number: 14791 (2017) doi:10.1038/s41598-017-14818-7

Foto: Mercedes Fernández (al centre de la imatge) amb els co-primers autors de l’estudi Javier Gallego i Ester García (asseguts) en una foto amb tot l’equip d’investigadors.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.