Categories

Entrada publicada a:

dijous, 30 de novembre de 2017

L’IDIBAPS acull la reunió anual de la Iniciativa Europea per a la Vacuna de la Sida (EAVI2020)

A principis del mes de novembre, científics de 22 institucions d’Europa, Austràlia, Canadà i els Estats Units, que formen part de la Iniciativa Europea per a la Vacuna contra la SIDA 2020 (EAVI2020), es van reunir a Barcelona per analitzar els darrers avenços en el desenvolupament d’una vacuna efectiva contra el VIH dins del marc del Programa Europeu de Recerca i Desenvolupament Horizon 2020. Els tres centres espanyols que participen en aquest consorci són l’IDIBAPS, organitzador de la trobada, l’Insitut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Instituto de Salud Carlos III. D’altra banda, es va presentar l’exposició fotogràfica “El desenvolupament d’una vacuna del VIH en fotos”, amb l’objectiu de compartir els avenços científics a nivell comunitari. Aquesta exposició es podrà visitar a l’Hospital Clínic fins al mes de Febrer 2018.

La iniciativa EAVI2020 reuneix un equip multidisciplinari de biòlegs moleculars, immunòlegs, viròlegs, biotecnòlegs i metges, que proporciona l’amplitud de coneixements necessaris per traslladar, a través dels assajos preclínics i l’escalat a la producció, els últims descobriments en el laboratori als primers assaigs clínics.

Després d’haver desenvolupat nous candidats a vacunes dissenyats per induir anticossos protectius, a la reunió es varen avaluar els plans per al seu primer assaig en humans. Aquests estudis clínics començaran el proper any a Londres (Regne Unit). Els assajos clínics determinaran el seu potencial per induir anticossos protectors i obriran el camí a realitzar altres assajos més grans per determinar la potència de la vacuna. El professor Robin Shattock, que dirigeix ​​el consorci, explica que “aquest és un nou pas emocionant en el nostre programa, i representa el primer dels diversos assajos en humans per identificar els components de la vacuna necessaris per prevenir la infecció pel VIH“. L’EAVI2020 està planejant proves addicionals que tindran lloc a Barcelona cap a finals del 2018, dissenyades per induir cèl·lules capaces de matar o eliminar cèl·lules infectades amb el VIH. “També estem buscant desenvolupar enfocaments de vacunes que puguin ajudar a controlar o fins i tot eliminar el virus en individus infectats”, afegeix. Aquest enfocament està sent desenvolupat pel Prof. Christian Brander, investigador d’IrsiCaixa, i el Prof. Tomas Hanke, de la Universitat de Oxford.

En el marc de la reunió, el Dr. Joan Joseph, investigador de la Fundació Clínic a l’IDIBAPS i la Prof. Britta Wahren de Karolinska Instiute, coordinadors de la docència del consorci, van organitzar a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona les sessions de formació avançada sobre vacunes i immunologia del VIH per a estudiants europeus de doctorat , postdoctorat i màster.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.