Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 20 de novembre de 2017

El Clínic commemora la realització de més de 300 trasplantaments cardíacs

L’Hospital Clínic de Barcelona va celebrar la setmana passada una jornada per commemorar els més de 300 trasplantaments cardíacs que ha realitzat des de l’any 1998, any en que es va posar en marxa el programa de trasplantaments de cor a l’Hospital. La jornada, titulada “Trescientos trasplantes de corazón y muchas cosas más”, la va organitzar el Dr. José Luís Pomar, consultor sénior del Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic.

La Dra. Marta Sitges, directora de l’Institut Clínic Cardiovascular (ICCV), va ser l’encarregada de donar la benvinguda a l’acte. Va destacar la tasca realitzada pel programa de trasplantaments cardíacs del Clínic al llarg d’aquests gairebé 20 anys. A la reunió hi van participar diferents professionals que formen part del Programa de trasplantaments de Cor de l’Hospital Clínic i la Dra. Marta Farrero i el Dr. Ramon Adalia van fer un resum de la història del Programa. També hi va participat Marga Sanromà, de la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT); Elisabeth Coll, de la Organización Nacional de Trasplantes (ONT); Samir Sarikouch, investigador del Projecte ARISE; representants de les altres Unitats d’Insuficiència Cardiaca i Trasplantament a l’Hospital de Sant Pau i a l’Hospital de Bellvitge; i una representació dels pacients amb un trasplantament de cor.

L’Hospital Clínic és un dels tres hospitals de Catalunya que realitzen trasplantaments de cor junt amb l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital de San Pau, que va realitzar el primer trasplantament de cor a Espanya ara fa 33 anys. Entre els tres hospitals es fan uns 50 trasplantaments de cor a l’any. “Gràcies a aquest programa de trasplantaments hi ha un gran nombre de pacients que poden fer una vida normal”, explica el Dr. José Luís Pomar. “El problema fonamental és la manca de cors, que és un dels temes que han centrat la reunió d’avui. Per una banda, s’ha de buscar la millor manera d’optimitzar i aprofitar al màxim els òrgans dels que es disposa. Per l’altra, en cas de no tenir-ne, s’han de buscar alternatives com la assistència mecànica del cor”, afegeix. El Dr. Pomar destaca que, “el futur en aquest àmbit s’encamina cap a la utilització de cors artificials com a teràpia de destí”.

Reconeixement als donants d’òrgans i als familiars

Amb motiu del cinquantè aniversari del primer trasplantament cardíac, realitzat per Christiaan Barnard a Ciutat del Cap el 3 de desembre de 1967, la Strange Boat Donor Foundation ha posat en marxa una iniciativa commemorativa arreu del món i ha triat quatre ciutats a les que enviar una placa de pedra tallada commemorativa, entre les quals es troba Barcelona. El Clínic ha estat triat per a participar en aquesta commemoració com a hospital líder en trasplantaments i en formació d’especialistes en aquest àmbit.

En el marc de la jornada, representants de la Strange Boat Donor Foundation i de la Organ Donation & Transplant Ireland (ODTI), van fer entrega d’una placa de pedra tallada commemorativa a l’Hospital Clínic per reconèixer i agrair a aquelles persones i famílies que han donat el regal de la vida a d’altres a través de la donació d’òrgans. Hi van participar Nessa Lynch, representant de l’ODTI, que ha llegit una “Carta Oberta” d’agraïment als donants d’òrgans i a les seves famílies, i Gregory Savona, com a representant de la Fundació de Donants Strange Boat, que ha explicat l’origen i la missió de la Fundació.

Reunió del projecte ARISE

Coincidint amb la jornada commemorativa es va organitar un taller pràctic del projecte ARISE sobre implantació de  vàlvules aòrtiques descel·lularitzades per al seu reemplaçament quan aquesta està malmesa. L’Hospital Clínic va ser el segon centre del projecte en implantar aquest tipus de vàlvules i és el segon en nombre de vàlvules implantades.

El projecte ARISE (Aortic Valve Replacement using Individualised Regenerative Allografts: Bridging the Therapeutic gap), és un estudi clínic de fase II per a avaluar l’ús d’aquestes vàlvules decel·lularitzades. Està coordinat per la Hannover Medical School, hi participen 6 dels principals centres de cirurgia cardiaca d’Europa i el Clínic-IDIBAPS és l’únic participant espanyol. El Dr. José Luis Pomar, cirurgià cardíac i investigador de l’equip IDIBAPS d’Aterosclerosi i malaltia coronària, i la Dra. Marta Sitges, directora de l’ICCV i investigadora de l’equip d’Arítmies, Resincronització i Imatges cardíaques de l’IDIBAPS, són els coordinadors del projecte a Clínic i IDIBAPS.

En el marc d’aquest projecte, l’any 2016 el Dr. Eduard Quintana, cirurgià cardiovascular del Clínic, va implantar la primera válvula aòrtica sense cèl·lules a Espanya. Posteriorment els Drs. Daniel Pereda i Manel Castellà també han implantat vàlvules d’aquest tipus.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.