dimarts, 10 de octubre de 2017

El XPA Congress posa a debat el valor real del servei assistencial segons la visió del pacient

El passat 14 de setembre es va celebrar el segon XPatient Barcelona Congress, una de les accions principals que impulsa XPA Barcelona – Experiència del pacient, comunitat de pràctica que aglutina institucions de l’àmbit hospitalari, tecnològic, de la investigació i l’administració, per a transformar el model assistencial i que aquest situi el pacient com element clau i prioritari amb capacitat en la presa de decisions sobre tot allò que l’afecta (“Res de mi sense mi”). Entre els seus objectius, detectar les bones pràctiques i promoure la seva implantació en el sistema de salut català, fer surar la investigación que s’està duent a terme en l’àmbit de la millora de la qualitat assistencial, i convertir-sse en el punt de trobada anual dels professionals que treballen en la millora de la qualitat assistencial i les empreses de serveis amb solucions per aquest sector.

Les principals conclusions d’aquest congrés, que va comptar amb diverses taules rodones sobre co-creació amb pacients i el seu empoderament, tecnologies de suport a la participació i de prestigiosos ponents internacionals, van ser:

 • El valor d’un servei només es pot avaluar correctament si es té en compte la perspectiva del receptor d’aquest servei, no la del prestador. Per això és tant important la resposta del pacient i del cuidador, que no és més que l’avaluació de l’experiència del pacient. L’experiència del pacient, juntament amb la seguretat clínica i l’efectivitat, s’estan convertint en els tres pilars de la qualitat assistencial.
 • Les TIC faciliten que d’una manera senzilla, econòmica i a l’abast de tots els pacients, puguin augmentar la quantitat i qualitat de les comunicacions amb metges i infermeres, que dispondran de més temps per a les visites presencials de qualitat. La tecnologia ja és suficientment madura i, tot i que hi ha certa resistència al canvi, ja està permès millorar i avaluar la millora de l’experiència de pacient.
 • Quan els professionals de la salut experimentem els serveis sanitaris com a pacients o familiars, tot sovint es troven moltes coses que es poden millorar. Si introduim aquesta mirada empàtica en el disseny i prestació de serveis, aquests millorarien, a l’igual que ho han fet en altres sectors. Aquesta és la gran font d’innovació dels nostres temps.

Els vídeos de totes les sessions estan disponibles en el web del Congrés.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.