Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 23 de agost de 2017

Identifiquen la relació entre les infeccions després d’un trasplantament hepàtic amb la immunitat del donant

Investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques (CIBEREHD) pertanyents a la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, liderats pel Dr. Miquel Navasa, han identificat la relació entre el risc d’infecció bacteriana i de mort després d’un trasplantament de fetge amb la immunitat innata a l’òrgan del donant. L’estudi, publicat a American Journal of Transplantation, relaciona aquestes complicacions infeccioses amb certs polimorfismes de lectina d’unió a manosa (MBL), una proteïna circulant de la immunitat innata que es produeix en el fetge.


Els investigadors, amb la col·laboració dels grups d’Infeccions en receptors de trasplantament òrgan sòlid i d’investigació en immunoreceptors del sistema innat i adaptatiu, han avaluat en persones receptores de trasplantament hepàtic l’impacte dels poliformismes de la proteïna presents en l’òrgan del donant sobre el risc de desenvolupar infeccions. A més, han avaluat la gravetat d’aquestes complicacions durant el primer any de trasplantament hepàtic.

Segons explica Jordi Colmenero, un dels autors principals de l’estudi, “demostrem que els receptors d’un donant el qual presenta una producció deficient de MBL no només presenta un major risc de presentar infeccions bacterianes, sobretot pneumònia, sinó que aquestes patologies evolucionen amb major freqüència a xoc sèptic i a mort de causa infecciosa”, comparat amb les persones que reben l’òrgan d’un donant productor de MBL en rangs normals.

Prevenció individualitzada

Aquest estudi, indica a més l’investigador, “no només ens ajuda a entendre el paper de la immunitat innata després del trasplantament, sinó que també demostra que, amb un senzilla anàlisi genètica del donant, es poden identificar els receptors amb alt risc de presentar infeccions bacterianes greus després del trasplantament hepàtic, i inclús proposar mesures de prevenció individualitzades per a aquests pacients”.

Sobre el CIBEREHD

El Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en la seva àrea temàtica de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), depenent de l’Instituto de Salud Carlos III (Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat) i cofinançat amb fons FEDER, té com a finalitat la promoció i protecció de la salut per mitjà del foment de la investigació. Aquesta activitat, l’abast de la qual inclou tant les investigacions de caràcter bàsic com aspectes clínics i traslacionals, es fonamenta entorn de la temàtica de malalties hepàtiques i digestives amb la finalitat d’innovar en la prevenció d’aquestes malalties i de promoure avançaments científics i sanitaris rellevants a través de la col·laboració dels millors grups espanyols.

Article de referència: Mannose-Binding Lectin–Deficient Donors Increase the Risk of Bacterial Infection and Bacterial Infection– Related Mortality After Liver Transplantation. J. Lombardo-Quezada, G. Sanclemente, J. Colmenero, M. Español-Rego, M. T. Arias, P. Ruiz, E. Mauro, L. Sastre, G. Crespo, A. Rimola, A. Moreno, F. Lozano and M. Navasa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28649744

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.