Categories

Entrada publicada a:

dijous, 27 de juliol de 2017

Un nou tractament és eficaç en pacients amb VIH que tenen risc de malalties cardiovasculars

Un estudi coordinat per l’Hospital Clínic de Barcelona demostra que, en pacients amb VIH i alt risc cardiovascular, canviar el tractament antiretroviral i fer servir dolutegravir manté la supressió viral i millora la concentració de colesterol i altres fraccions de lípids en sang. D’aquesta manera disminueix també el risc de malalties cardiovasculars. Aquests resultats els ha presentat el Dr. Josep Maria Gatell, consultor sènior del Servei de Malalties Infeccioses del Clínic-IDIBAPS, Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona i coordinador de l’estudi, a la IX Conferència de la Societat Internacional de SIDA (9th IAS 2017) que s’ha celebrat del 23 al 26 de juliol a París.

Les malalties cardiovasculars són la causa principal de morbiditat i mortalitat arreu del món i en els pacients infectats pel VIH son encara mes freqüents i es poden manifestar en edats mes precoces. Certs fàrmacs antirretrovirals estan associats amb canvis adversos en els lípids de la sang, un dels factors principals que contribueix al risc de patir  malalties cardiovasculars. “Només el fet de la infecció pel virus, encara que la replicació estigui ben controlada amb antirretrovirals, ja suposa un major risc de malalties cardiovasculars, amb el que és molt important que les persones que tenen el VIH i, a més, un alt risc cardiovascular per altres motius, tinguin opcions de tractament que a més de ser efectives disminueixin aquest risc”, afirma el Dr. Josep M. Gatell.

L’estudi NEAT 022, promogut per la Fundació NEAT-ID (Xarxa Europea pel tractament del VIH, l’hepatitis i malalties infeccioses globals) i el St Stephen’s AIDS Trust (SSAT) i finançat per l’empresa ViiV Healthcare, va avaluar la seguretat i eficàcia de donar dolutegavir en lloc d’un inhibidor de la proteasa a pacients amb VIH i alt risc cardiovascular. Hi van participat 415 pacients de 32 centres de 6 països europeus als que es va dividir en dos grups: la meitat van passar de prendre un inhibidor de la proteasa a dolutegravir i l’altra es va mantenir amb el tractament d’inici. Tots ells tenien un risc elevat de malaltia cardiovascular (mes de 50 anys i/o un Framingham score >10%).

L’estudi va demostrar que el canvi de tractament permetia mantenir el nivell de supressió del virus però amb un nivell de colesterol i d’altres lípids en sang més baix. El Dr. Gatell explica que “aquest és el primer estudi en el que hi ha participat exclusivament pacients amb VIH amb alt risc cardiovascular”. I afegeix que, per minimitzar el risc en aquests pacients, l’ordre d’actuacions a seguir és “mantenir la supressió del virus, canviar la medicació a agents antiretrovirals amb perfil lipídic neutre i, si encara és necessari, fer servir fàrmacs que disminueixin els lípids en sang, com les estatines. A més, lògicament, d’intervenir en els factors de risc clàssics com recomanar exercici de físic forma regular o deixar de fumar”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.