Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 19 de juliol de 2017

L’Hospital Clínic utilitza la impressió 3D per planificar intervencions neuroradiòlgiques i minimitzar riscos

La impressió en 3 dimensions (3D) permet crear objectes a partir d’una imatge, és una tecnologia amb múltiples aplicacions que van des de la gastronomia a l’arquitectura. Però la sanitat també se’n pot beneficiar, i molt. El Centre de Diagnòstic per la Imatge (CDI) de l’Hospital Clínic utilitza una impressora 3D per tal de planificar o simular intervencions neuroradiològiques especialment complexes i minimitzar així els possibles riscos que poden sorgir en els casos reals.

El Dr. Antonio López Rueda, neuroradiòleg intervencionista del Clínic, explica que el CDI ha implementat aquesta tecnologia “sobre tres punts fonamentals: la formació, la planificació i la simulació”.

La planificació de les intervencions permet minimitzar-ne els riscos. La impressió en 3D fa que els neuroradiòlegs puguin simular casos concrets i especialment complicats de manera que l’abordatge en el pacient s’ha pogut entrenar prèviament. “Abans, nosaltres no podíem entrenar” diu el Dr. López Rueda, “nosaltres jugàvem a la Champions , amb el pacient, dia a dia: la impressió 3D ens permet implementar el moment de l’entrenament i arribar a la intervenció més preparats”. D’aquesta manera, els facultatius poden planificar una intervenció específica i provar els catèters i els stents amb els quals es farà després la cirurgia.

La impressió 3D és també una molt bona eina de formació, ja que se’n poden beneficiar metges residents, fellows o especialistes que estan aprenent altres tècniques. “El que fem”, comenta el Dr. Javier Moreno, especialista en radiologia intervencionista, “és  imprimir els vasos que ens interessa reproduir, sempre són models de pacients reals”. Un cop s’han imprès els vasos, es situen a la sala d’arteriografies (la tècnica que permet observar les artèries mitjançant rajos X), des d’on es pot invertir tot el temps necessari en explicar els procediments i fer els assajos que es vol, cosa que en els casos reals és impossible de dur a terme.

Una eina per empoderar el pacient

Tenir la possibilitat de reproduir físicament patologies permet donar una informació més acurada. “En pacients a qui no hem aconseguit explicar la seva patologia, podem mostrar-li un exemple en 3 dimensions i fer que entengui la seva malaltia”, explica el Dr. López Rueda.

Segons Xavier Solé, cap economicoadministratiu del CDI, encara hi ha més aplicacions: “es poden imprimir ginys personalitzats que facilitin la quotidianitat a pacients que han perdut funcionalitats, per exemple a causa d’un ictus”. “El cost és mínim, la tecnologia la tenim i l’impacte és brutal”, afegeix.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.