Categories

Entrada publicada a:

divendres, 28 de juliol de 2017

L’estudi SAFEHEART defineix una fòrmula per predir el risc cardiovascular en la Hipercolesterolèmia Familiar

L’equip d’investigadors de l’estudi SAFEHEART, entre ells el Dr. Daniel Zambón, coordinador de la Unitat de Lípids del Servei d’Endocrinologia de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques (ICMDM), ha definit per primera vegada una equació que estima de forma senzilla i ràpida el risc de desenvolupar un episodi cardiovascular en persones amb Hipercolesterolèmia Familiar (HF). L’equació està disponible en forma de “calculadora del risc cardiovascular” en el web de la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (FHF), i també es pot instal·lar en forma d’aplicació per a mòbils (App) “Safeheart Risk Equation“, per a dispositius Apple i Android. L’estudi es publica a la revista Circulation.

La fórmula de l’equació es basa en els valors de 8 variables i calcula el risc de patir un episodi cardiovascular, mortal o no mortal, en 5 i 10 anys, amb una precisió del 85%. La informació permet estratificar millor el risc de malaltia cardiovascular prematura i ajuda a una millor presa de decisions respecte al tractament, augmentant així l’eficiència en l’atenció als pacients.

SAFEHEART i la Hipercolesterolèmia Familiar

L’estudi SAFEHEART, pioner en el seu gènere, investiga els factors de pronòstic de la mortalitat i morbiditat en famílies amb diagnòstic genètic de HF. Està auspiciat per la Fundación Hipercolesterolemia Familiar i finançat pel Centre Nacional d’Investigació Cardiovascular Carlos III (CNIC) de l’ISCIII i la mateixa FHF. Hi participen 28 centres de tot l’Estat Espanyol, entre ells la Unitat de Lípids del Servei d’Endocrinologia de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques (ICMDM) que coordina el Dr. Zambón.

La FHF i el registre SAFEHEART, amb la col·laboració de diversos centres assistencials, organitzen regularment les Jornades de Detecció de Famílies Afectades per Hipercolesterolèmia Familiar, a fi de detectar aquesta malaltia silenciosa. S’estima que a Catalunya la pateixen entre 20 mil i 35 mil persones, tot i que la xifra oficial de diagnosticades no arriba als 3000. A escala estatal, s’estima que afecta unes 150.000 persones, el 80% de les quals no estan diagnosticades.

El diagnòstic de HF permet identificar a les persones amb hipercolesterolèmia familiar i protegir-les de futures malalties del cor, mitjançant la introducció de canvis en l’estil de vida -com menjar millor i, especialment, fer més exercici- i, en la majoria de casos, començar amb medicació primerenca. Aquestes accions preventives s’han d’iniciar inclús en menors d’edat de 4 a 5 anys, segons l’estat que presenti la malaltia.

Como explica el Dr. Zambón: “Si no es controla, la hipercolesterolèmia familiar escurça la vida entre 20 i 30 anys; per això, la seva detecció, quant més precoç, més beneficis aportarà al malalt. Quant abans comencem, millor.”

 

Referència: Leopoldo Pérez de Isla, Rodrigo Alonso, Nelva Mata, Cristina Fernández-Pérez, Ovidio Muñiz, José Luis Díaz-Díaz, Adriana Saltijeral, Francisco Fuentes-Jiménez, Raimundo de Andrés, Daniel Zambón, Mar Piedecausa, José María Cepeda, Marta Mauri, Jesús Galiana, Ángel Brea, Juan Francisco Sanchez Muñoz-Torrero, Teresa Padró, Rosa Argueso, José Pablo Miramontes-González, Lina Badimón, Raúl D. Santos, Gerald F. Watts and Pedro Mata: “Predicting Cardiovascular Events in Familial Hypercholesterolemia.” Circulation. 2017;135:2133-2144, Març 2017. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.116.024541

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.