Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 11 de juliol de 2017

El diagnòstic per la imatge permet detectar el Parkinson de forma precoç en pacients amb trastorns del son

Un estudi publicat a la revista The Lancet Neurology demostra, per primera vegada, que mitjançant la tomografia per emissió de positrons (PET), una tècnica de diagnòstic per la imatge, es poden detectar de forma precoç malalties neurodegeneratives com el Parkinson. Això es deu a que aquesta tècnica permet observar inflamació i falta de dopamina en la substància negra, la part del cervell que quan està malmesa provoca el Parkinson, en pacients amb trastorns del son en fase REM que encara no tenen símptomes típics de la malaltia.

L’estudi és fruit de la col·laboració entre l’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS i l’Hospital de Aarhus (Dinamarca). Els coordinadors de l’estudi a Barcelona són el Dr. Àlex Iranzo, neuròleg de la Unitat de Trastorns del Son del Clínic, investigador de l’equip IDIBAPS Neurofisiologia i estudis funcionals del sistema nerviós i professor associat de la Universitat de Barcelona, i el Dr. Eduard Tolosa, investigador emèrit de l’IDIBAPS, del Centre d’Investigació Biomèdica en xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i catedràtic de Neurologia de la UB.

La malaltia de Parkinson es caracteritza per l’acumulació d’una proteïna, l’alfa-sinucleina, en les neurones de la substància negra i altres àrees del sistema nerviós. Això provoca que les neurones no produeixin dopamina i indueixen símptomes com tremolor, lentitud de moviments i diversos símptomes no motors com el trastorn del son en fase REM. Els pacients amb trastorn de conducta del son REM tenen malsons i conductes anormals mentre dormen (cridar, donar cops de puny) i diversos estudis publicats pels equips del Dr. Iranzo i Tolosa han demostrat que poden derivar a patir la malaltia de Parkinson.

D’altra banda, se sap que en el Parkinson té lloc un intens procés inflamatori que es manifesta per un augment de la cèl·lules de la glia, unes cèl·lules del sistema nerviós encarregades de donar suport i assegurar la supervivència de les neurones. La inflamació juga també un paper important en l’aparició de la malaltia de Parkinson. “Una de les prioritats en aquest camp és identificar de forma precoç quins pacients desenvoluparan malalties neurodegeneratives i trobar dianes terapèutiques que permetin establir noves estratègies per a frenar la seva progressió en les fases primerenques“, explica el Dr. Eduard Tolosa.

En l’estudi publicat a The Lancet Neurology, van participar 40 persones, la meitat amb trastorn del son en fase REM sense símptomes de malaltia de Parkisnon, i l’altra meitat, sanes. A través d’una Tomografia per Emissió de Positrons (PET) se’ls va injectar un marcador específic de les cèl·lules de la glia. Mitjançant aquesta tècnica de diagnòstic per la imatge van observar que en els pacients amb trastorn del son apareixia la mateixa inflamació característica de la glia que hi ha als pacients amb Parkinson ja diagnosticats, i que aquesta inflamació no apareixia en les persones sanes.

Aquest és el primer estudi que demostra que hi ha una inflamació de la glia en les fases prèvies de malalties neurodegeneratives com el Parkinson i assenyala a aquestes cèl·lules com una potencial diana terapèutica. “Ara durem a terme nous estudis de seguiment per determinar si una major inflamació provoca una aparició més ràpida de la malaltia de Parkinson. També determinarem si tractaments dirigits contra la inflamació permeten evitar l’aparició de Parkinson en aquests pacients amb trastorn de conducta del son REM“, conclou el Dr. Àlex Iranzo.

Referència de l’article:

Assessment of neuroinflammation in patients with idiopathic rapid-eye-movement sleep behaviour disorder: a case-control study.

Stokholm MG, Iranzo A, Østergaard K, Serradell M, Otto M, Svendsen KB, Garrido A, Vilas D, Borghammer P, Santamaria J, Møller A, Gaig C, Brooks DJ, Tolosa E, Pavese N.

Lancet Neurol. 2017 Jul 3. pii: S1474-4422(17)30173-4. doi: 10.1016/S1474-4422(17)30173-4.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.