dimarts, 13 de juny de 2017

Un nou llibre posa a l’abast experiències d’Avaluació de Tecnologia en Salut a hospitals d’arreu del món

Editat per Springer i codirigit per Laura Sampietro Colom, adjunta d’Innovació i cap d’Avaluació d’Innovacions i Noves Tecnologies de la direcció de Recerca i Innovació de l’Hospital Clínic, i Janet Martin, del Centre for Medical Evidence, Decision Integrity & Clínical Impact (MEDICI) de la Western University d’Ontario (Canadà), s’ha publicat recentment “Hospital-Based Health Technology Assessment. The Next Frontier for Health Techonology Assessment“, la primera obra en el seu gènere, participada per experts internacionals, que recull l’experiència en Avaluació de Tecnologia de Salut en 32 hospitals de 18 països de tot el món per ajudar als gestors sanitaris en la presa de decisions pel que fa a la incorporació d’innovacions i noves tecnologies en l’àmbit hospitalari.


Des dels anys 70, en què es va crear als EUA la primer agència dins del govern federal, l’Avaluació de Tecnologia en Salut (en anglès, Health Technology Assessment o HTA) és una disciplina que ha experimentat un gran creixement a tot el món. Actualment, es defineix com l’avaluació, basada en la recerca i orientada a la pràctica, del coneixement rellevant sobre les conseqüències de les tecnologies innovadores de la salut a curt i llarg termini, per facilitar la presa de decisions als que prenen decisions en pagament i/o cobertura o incorporació de tecnologies a la pràctica clínica.

Als hospitals, principals centres receptors d’aquestes tecnologies innovadores, els processos i mètodes d’HTA s’adapten al seu context i a les necessitats própies de cada centre, abordant de forma multidisciplinària i en base a l’evidència el valor real que aporten les noves tecnologies quant a resultats clínics, econòmics i d’impacte organitzatiu. Tot i aquesta especificitat, de les diverses experiències d’HTA basades en hospitals s’en poden extreure models i eines organitzacionals que poden ser d’aplicació global.

Aquest és l’objectiu del llibre codirigit per Laura Sampietro Colom i Janet Martin ara publicat. Com expliquen elles mateixes en la introducció, “l‘HTA és en sí mateixa una activitat que es basa en un contexte específic: la seva aplicació als hospitals reflexa per tant les diferències entre regions d’un mateix país i entre països. La nostra voluntat amb aquesta obra és oferir una sèrie de pràctiques que poden inspirar nous programes globals d’aplicació de l’HTA a hospitals d’arreu del món“.

L’obra, escrita en anglès, s’estructura en sis parts principals: introducció; casos d’HTA a hospitals de tot el món (Suècia, Finlàndia, Holanda, Espanya, França, Suïssa, Itàlia, Turquia, Canadà, Estats Units, Brasil, Xina, Nova Zelanda, Àfrica del Sud, Singapur); xarxes i col·laboració en HTA als hospitals; l’HTA als hospitals des de la perspectiva dels diferents actors interessats (stakeholders: polítics, indústria, clínics); lliçons apreses de les experiències a l’abast i mirant cap el futur.

Pel fet que és el primer del seu gènere, el llibre està cridat a convertir-se en una eina imprescindible de consulta per a tots els gestors hospitalaris i administradors sanitaris amb responsabilitats en la presa de decisions sobre la implementació de tecnologia en salut.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.