Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 20 de juny de 2017

S.O.S. Refugiats fa balanç d’un any d’activitat a Grècia

Davant de la situació d’emergència social i sanitària originada amb la crisi migratòria del mediterrani, el Clínic i Sant Joan de Deu Barcelona van crear S.O.S. Refugiats, un programa d’ajuda humanitària que té l’objectiu d’enviar personal sanitari per assistir els refugiats que es troben atrapats a Grècia. El passat febrer el CAPSBE es va sumar al projecte. Ara fa un any que S.O.S. Refugiats es va començar a gestar, i des de llavors, un total de 47 infermeres i metges especialistes en pediatria, psiquiatria, medicina familiar i comunitària, oftalmologia, medicina preventiva, anestesiologia, obstetrícia i pneumologia de les tres institucions han contribuït a  cobrir les necessitats sanitàries bàsiques d’unes 12.000 persones, bona part de les quals són infants. Aquests professionals han estat prestant assistència sanitària als refugiats de les illes de Quios, Kos i Lesbos, així com a la zona de Tessalònica. Clínic, Sant Joan de Deu i CAPSBE han organitzat un acte al Palau Macaya per fer balanç del projecte en el seu primer any d’activitat coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat.

L’actuació del personal sanitari s’ha portat a terme sota el paraigua de Women and Health Alliance International (WAHA), l’ONG amb la qual es va firmar un conveni per tal que el personal sanitari pogués portar a terme la seva feina sobre el terreny. Els professionals que han viatjat a Grècia amb S.O.S. Refugiats han dut a terme accions preventives higienicosanitàries per evitar infeccions i epidèmies, han atès persones de risc amb patologies cròniques com diabetis, asma, MPOC o cardiopaties, han col·laborat en l’establiment de circuits per atendre aquesta població, han assistit nens amb malalties pròpies de la infància –varicel·la o xarampió- i han actuat en l’àmbit de la vacunació i de la salut bucodental. També s’han tractat malalties infeccioses com l’escabiosi (sarna) i la tuberculosi. Pel que fa a les dones, s’ha prestat atenció durant l’embaràs i també en d’altres àmbits, com ara mesures anticonceptives, infeccions genitourinàries i infeccions de transmissió sexual. A més, s’ha portat a terme una labor destacable en el camp de la salut mental.

Durant el primer any de cooperació, els metges i infermeres catalans s’han trobat amb dificultats idiomàtiques, amb problemes de coordinació entre les ONGs i amb el fet que les necessitats dels refugiats no eren només sanitàries. Tot i això, han pogut desenvolupar la seva tasca amb l’agraïment de la població refugiada.

Durant l’acte, es va presentar un vídeo que recull les experiències dels cooperants

Els nens i la salut mental, punts forts del projecte

Els cooperants de l’Hospital Sant Joan de Déu han dut a terme un estudi nutricional de la població infantil refugiada a Quios. Durant els mesos de novembre i desembre, van recollir dades sòcio-demogràfiques, clíniques i antropomètriques dels nens que havien atès. Van fer un total de 816 visites en aquest període, corresponents a 478 infants.

Els resultats de l’estudi mostren que un alt percentatge de nens estan desnodrits i no tenen accés a un tractament nutricional. Els professionals de Sant Joan de Déu van denunciar aquesta situació de crisi alimentària a ACNHUR i UNICEF i han aconseguit que aquestes organitzacions hagin posat en marxa un programa urgent per solucionar aquesta situació. L’estudi també va mostrar un elevat índex de nens amb estrès posttraumàtic degut a la situació que estan vivint.

Els professionals del Clínic van detectar la necessitat d’implementar un programa de salut mental amb l’objectiu de posar en marxa una consulta psiquiàtrica que oferís una atenció personalitzada en un entorn de confidencialitat.

S’ha prestat ajuda psicològica i psiquiàtrica tant a refugiats com a treballadors humanitaris. En el cas dels refugiats, s’han atès tant a persones que han hagut d’interrompre el seu tractament psiquiàtric a causa del conflicte que els ha obligat migrar com a aquelles que s’han vist afectades per  un trauma psicològic. D’altra banda, els professionals han pogut constatar que molts refugiats pateixen un progressiu deteriorament de la seva salut mental, resultat d’un procés acumulatiu de diverses situacions traumàtiques que han interioritzat i que els porta, en molts casos, a un estat de desesperació.

D’altra banda, professionals del CAPSBE van detectar greus mancances en educació sanitària pel que fa, entre d’altres, a la higiene bucodental i a la informació sobre salut sexual i reproductiva. És per aquest motiu que van proposar i desenvolupar tallers en aquest àmbit de forma conjunta tant amb WAHA com amb altres ONGs com Save the Children.

S.O.S. Refugiats és una realitat gràcies a les aportacions altruistes dels treballadors i dels pacients dels tres centres, així com al suport rebut de la Fundació Aurea, Vueling i la Barcelona Magic Line.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.