divendres, 2 de juny de 2017

Miguel Angel Asenjo explica la transformació del Clínic dels anys 70 en “Una Reforma Hospitalaria Radical y Consensuada”

No ha existido en la historia del Hospital Clínico y Provincial de Barcelona (El Clínico) un período más reformista realizado en menos tiempo, participado por un gran número de médicos, barato en su diseño y sin la ayuda de consultoría externa alguna, tan eficaz y con efectos positivos tan perdurables como el comprendido entre el 7 de diciembre de 1971 y el 21 de marzo de 1972“. Així comença “Una Reforma Hospitalaria Radical y Consensuada“, el nou llibre del Dr. Miguel Ángel Asenjo Sebastián, director tècnic del Clínic durant molts anys i el promotor i conductor d’una profunda reforma funcional que va portar amb el temps a situar el centre com un dels millors hospitals d’Espanya. L’obra, apareguda recentment, està editada per Edicions de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de la Sociedad Española de Directivos de la Salud, SEDISA.

En aquestes memòries professionals, el Dr. Asenjo estableix de forma rigurosa els antecedents històrics, legals i metodològics de la reforma del Clínic (la conversió d’aquest en Clínic i Provincial, en 1952, i en l’Hospital Provincial de Asturias) i exposa el procés d’aquesta profunda transformació quasi en el dia a dia. Per a això, es basa en un treball previ de recollida exhaustiva de fonts documentals, com les 169 actes de la Junta de Clíniques, que van de la seva creació el 1952 fins el juny del 1973, l’acta de la Junta Facultativa de juny del 2003 o el mateix Projecte de Reforma, que es va editar en forma de llibre i es coneixia com “El Libro Blanco de Asenjo“.

A la vegada, l’autor va desgranant petits fets i anècdotes i dibuixant al llarg del llibre caracters i climes de forma que, conforme s’avança en la lectura, el lector va adquirint, a més d’una rigurosa informació, diversos matisos i contextes que completen així la narració del què va ser, com va ser i el què va representar aquest periode tant important en la història i la modernització de l’Hospital Clínic.

Tot això fa de “Una Reforma Hospitalaria Radical y Consensuada” una obra imprescindible pels amants de les complexitats històriques de l’Hospital Clínic i un manual d’obligada lectura pels professionals de la gestió hospitalària, ja que representa un dels millors casos d’èxit en aquest àmbit professional.

L’autor

Miguel Ángel Asenjo  és Doctor en Medicina i Cirurgia, actualment professor emèrit de la Universitat de Barcelona i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). Abans d’arribar al Clínic com a director tècnic, va exercir el lloc de director gerent dels hospitals de la Diputació de Jaén i dels de la Diputació d’Astúries. Ha rebut diversos premis, entre els quals la Insígnia d’Or de l’Hospital Clínic de Barcelona, el Premi Nacional a l’Excel·lència i la Innovació en Gestió Clínica, el Premi Mundial Dr. Ed Crosby/Arthur Andersen a la Innovació en Gestió Sanitària i la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari de la Generalitat de Catalunya.

És un dels majors experts en gestió sanitària i hospitalària espanyols, experiència que ha plasmat en obres de referència tals com “Estructura Funcional Hospitalaria y Control de Calidad Asistencial” (1978), “Las Claves de la Gestión Hospitalaria” (1999), “La Gestión Hospitalaria: Manual Práctico“(1987) i “Gestión Diaria del Hospital” (2006, en la seva tercera edició). Ha estat, a més, director de la revista Todo Hospital.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.