Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 26 de juny de 2017

Jaume Bosch coordina la guia sobre el maneig del sagnat per hipertensió portal en cirrosi publicada a Hepatology

Hepatology, la revista oficial de l’Associació Americana per a l’Estudi de les Malalties del Fetge, ha publicat una guia pràctica sobre el maneig del sagnat per hipertensió portal en cirrosi titulada Portal Hypertensive Bleeding in Cirrhosis: Risk Stratification, Diagnosis, and Management. L’estudi el coordina el Dr. Jaume Bosch, hepatòleg del Clínic i cap de l’equip d’investigació Hemodinàmica hepàtica i hipertensió portal de l’IDIBAPS. Els altres tres firmants, el Dr. Juan G. Abraldes i la Dra. Annalisa Berzigotti, són ex investigadors de l’IDIBAPS, i la Dra. Guadalupe Garcia-Tsao hi va fer una estada. La principal novetat d’aquesta guia és l’adaptació dels tractaments a les diverses fases de la cirrosi.

El document que publica Hepatology és una visió d’experts que aconsellen sobre la manera d’interpretar el coneixement actual en el maneig del sagnat per hipertensió portal en cirrosi. “La diferència entre les recomanacions estàndards i aquest tipus de guia és que aquí es matisa i es dóna opinió sobre com adoptar diversos criteris, el grau d’evidència de certes idees establertes, etc.”, comenta el Dr. Bosch, i afegeix que “l’impacte que té és molt gran perquè qualsevol metge que tracti amb hipertensió portal ho haurà de conèixer”.

La guia apareix en un moment de canvi de paradigma. Fins ara, tots els tractaments de la hipertensió portal (HP) es dirigien a controlar les hemorràgies per varius esofàgiques, que són la principal complicació que provoca. En l’actualitat, gràcies a l’avenç en el coneixement dels mecanismes hepàtics, s’han pogut estratificar els diversos estadis de la cirrosi, cosa que ha permès adaptar tractaments o trobar-ne de preventius. Així, s’ha aconseguit reduir de manera dràstica la mortalitat per varius esofàgiques: “Fa trenta anys era del 45%”, diu el Dr. Bosch, “i ara és del 15 o menys, hi ha molt poques àrees en medicina que es puguin comparar amb aquests avenços”.

La guia també dóna alguns suggeriments sobre la direcció cap a la qual s’hauria d’encaminar la futura recerca. El Dr. Bosch assegura que “tenim un recorregut molt important per fer tractaments precoços, i anem veient possibilitats per actuar cada vegada més aviat, per exemple en la modificació d’estils de vida, que serà cada vegada més rellevant”.

Referència de l’article:

Portal hypertensive bleeding in cirrhosis: Risk stratification, diagnosis, and management: 2016 practice guidance by the American Association for the study of liver diseases.

Guadalupe Garcia-Tsao; Juan G. Abraldes, Annalisa Berzigotti i Jaume Bosch.

Hepatology. 2017 Jan;65(1):310-335. DOI: 10.1002/hep.28906.

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.